2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A tudomány és a teológia elítéli a da Vinci-kód ferdítéseit

2005. február 23. 12:41

Korábban


A Louvre-ban forgatják A da Vinci-kódot

A da Vinci-kód filmes adaptációját a Louvre-ban forgatják 2005 júniusától. A Ron Howard rendezésében készülő misztikus thriller főszerepét Tom Hanks kapta, aki szimbólumszakértőként ered a korai kereszténység sötét titkai nyomába. A bemutatóra 2006 tavaszán kerül sor.

A da Vinci-kód rajongói tönkretehetik a kápolnát

A da Vinci-kód megjelenése óta turisták hada lepte el a skóciai Rosslyn kápolnát, melynek fenntartói a műemlék védelme érdekében korlátozzák az épület látogatását.

A da Vinci-kód amatőr nyomozói

Egyre több a kódfejtő Az utolsó vacsora előtt, mármint Leonardo da Vinci félévezredes festményének csodálói - vagy csupán nézegetői - között.

Misztikus és hamis képet fest

A könyv szerzője, Dan Brown korábban nem nagyon reagált a könyv körül kialakuló botrányokra. Az NBC Today című műsorában, 2003. júniusában még azt nyilatkozta, hogy bár a történet főszereplője, Robert Langdon figurája a képzelet szülötte, `minden művészeti, építészeti, titkos rítusokkal és társaságokkal kapcsolatos állítás történeti tényeken alapul`.

 

Vinci plébánosa, Renato Bellini tiszteletes szerint a könyv semmit nem mond el a hit lényegéről, egyszerűen csak misztikus és hamis képet fest a konzervatív római katolikus mozgalom, az Opus Dei céljairól. "A könyv szerint a mozgalom annak a politikai és gazdasági hatalomnak a misztikus középpontja, mely Jézus és Magdolna történelmi igazságát próbálja meg elkendőzni, ám ez képtelenség" - mondta Bellini. A konferencián részt vett az Opus Dei megbízottja is, aki a mozgalom valódi történetét és céljait mutatta be a jelenlévőknek.

 

A szervezők szerint a könyv védelmében senki nem szólal fel, és az ítéletet is így hozzák majd meg, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdeklődés: több száz rajongó érkezett a városba, hogy részt vegyenek a könyv perén. A da Vinci-kód mostanra már közel 7,5 millió példányban kelt el világszerte, és hamarosan filmet is forgatnak belőle.

A regény sikere nyomán Párizsban turistautakat szerveznek, melyen a könyvben leírt helyszíneket lehet végiglátogatni. Eddig 10 könyv született, mely Dan Brown könyvének történeti és teológiai ferdítéseivel foglalkozik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár