2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

A sziúk perlik a párizsi mulatót

2004. november 9. 09:00

A Párizs melletti Vincennes-ben megtartott Amerika Fesztivál vendége volt egy dél-dakotai sziú indián, az 53 éves Alfred Red Cloud (Vörös Felhő), aki tiltakozó petíciót adott át a híres párizsi mulatónak, a Crazy Horse-nak. A sziú indiánok nevében azt követeli, hogy változtassák meg a lokál nevét, mert az sérti kultúrájukat, és tiszteletlenség 1877-ben elhunyt törzsfőnökükkel, Crazy Horse-szal, azaz Őrült Lóval szemben.

indiansgr.com
Crazy Horse

Őrült Ló egyike volt azoknak az indián főnököknek, akik 1876-ban összefogtak George Armstrong Custer tábornok serege ellen, és megsemmisítő vereséget mértek rá a Little Big Horn-i csatában.

"Őrült Ló neve számunkra azt az embert idézi fel, aki népünket vezette az 1800-as években és aki hősiesen harcolt az észak-amerikai hadsereg ellen, hogy ma is követett hagyományaink és kultúránk szerint élhessünk." - áll a petícióban.

A követelést aláírta Harvey White Woman (Fehér Nő) is, aki Őrült Ló egyik nagybátyjának, Kis Sólyomnak a leszármazottja. 

Red Cloud nyugati öltözékben, de fején tolldísszel jelent meg a mulató előtt, ahol a ház szóvivője fogadta - írta a madridi El País című napilap.

A petíció átvétele után behívta a vendéget a lokál megtekintésére. A mindössze tíz percig tartó vizit nem kápráztatta el az indiánt, aki azt is sértőnek találta, hogy a táncosnők tollas öltözéket viselnek.

Alfred Red Cloud távozása előtt hangsúlyozta, hogy nem akarják a mulatót bezáratni, csupán neve megváltoztatását kérik és választ várnak. "Ha nem kapunk választ, visszajövök a főnökökkel és jogi úton keresünk orvoslatot" - mondta.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár