2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ókor sztárjai: a katapultkészítők

2011. február 15. 11:01 New Scientist

A hosszú évszázadokon át tökéletesített hajítógépek készítése hatalmas tudást igényelt. Nem csoda hát, hogy tervezőiket uralkodók is támogatták - állítja egy Angliában dolgozó olasz tudós.

Serafina Cuomo, a londoni University College professzora szerint a puskapor feltalálásáig a katapult volt a legpusztítóbb nehézfegyver. A katapultok nagy tömegű lövedékeket tudtak nagy távolságba eljuttatni, ezért már a görögök és a rómaiak körében is igen népszerűek voltak - csakúgy, mint készítőik. A katapultok építése ugyanis roppant komoly matematikai és mérnöki tudást igényelt, olyannyira, hogy belopoietika néven már az ókorban önálló tudománnyá vált. A kifejezés a belosz (repülő lövedék vagy ennek kilövésére alkalmas eszköz) és a poietike (valaminek a készítése) görög szavakból keletkezett.

Cuomo professzor elmondta: "A belopoietika iránt az uralkodók is érdeklődtek, sőt, anyagilag is támogatták az ezzel foglalkozókat, akik komoly geometriai, földrajzi és technikai ismeretekkel rendelkeztek. Nem csoda hát, hogy az ókor mérnökei büszkék voltak egyre fontosabbá váló tudásukra, s biztosra vették, hogy tevékenységükkel növelik a városok biztonságát és az uralkodók hatalmát."

Cuomo szerint a hajítógépek akár a fegyverkezési verseny elindítóinak is tekinthetők. Mint a tudós elmondta, ezek a gépezetek késztették a hadmérnököket egyre pusztítóbb és erősebb gépek kifejlesztésére, "a hatalmas nyilakat kilövő szerkentyűktól a Patriot-rakétákig".

Az első katapultábrázolás az i. e. 9. századból származik, s Nimrudban, a mai Irak területén található.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár