2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem engedik felülvizsgálni Gagarin halálát

2007. április 13. 11:00

Egy orosz kutatócsoport modern módszerekkel elemezte volna a pilóta utolsó repülésének körülményeit, ám a Kreml elzárkózott az újabb hivatalos vizsgálattól.

Az újbóli vizsgálatot az idei Űrhajózás világnapja alkalmából vetették fel, az évfordulón ugyanis arra emlékeznek, amikor Gagarin 1961. április 12-én körberepülte a Földet. Az alig 68 perces űrutazás mérföldkő volt az Egyesült Államok és a Szovjetunió közti hidegháborús versenyfutásban, ám Gagarin élete ennek ellenére igen rövid és ellentmondásos lett. Az egykori űrrepülő 1968. március 27-én Vlagyimir Szeruginnal szállt fel Moszkva mellett egy MIG-15-össel, ám nem sokkal később a gép titokzatos körülmények között lezuhant és mindketten életüket vesztették.



A hivatalos nyomozási jelentés azonban csalódást okozott, mivel egyáltalán nem tudta megmagyarázni, hogy aznap mi is történt pontosan. A nyomozók csak a "legvalószínűbb okot" tudták valószínűsíteni, amely szerintük az volt, hogy a repülő olyan dugóhúzóba került, ahonnan már nem lehetett egyenesbe hozni a gépet. A pilóták a jelentés szerint egy meteorológiai ballon vagy egy furcsa felhő miatt kényszerületk a manőverre.

A bizottság jelentésében taglaltak sokakban felvetette Gagarin kompetenciájának kérdését is, és mivel a hatóságok hivatalosan sosem válaszoltak a megkeresésekre, megindultak a végtelen spekulációk. Az egyik legismertebb összeesküvés-elmélet szerint Gagarin nem tudta feldolgozni az űrutazással járó népszerűséget, és masszív alkoholista lett, így a két férfi a repülés előtt is jól bevodkázott. Más elméletek szerint lehetséges, hogy a gépet földönkívüliek rabolták el, vagy az is előfordulhat, hogy Gagarin túlélte a zuhanást és 1990-ig egy pszichiátriai osztályon élt. Mások szerint Szerugin ölte meg őket, mert féltékeny volt Gagarinra, illetve Gagarin csak megjátszotta a halálát, majd egy plasztikai műtétet hajtottak végre rajta és még ma is él. A kormányzati spekulációk hívei szerint a balesetet Brezsnyev rendeztette meg, aki nem örül Gagarin hírnevének.

Igor Kuznyecov, az 1968-as vizsgálatban is résztvevő repülőmérnök azonban úgy gondolja, hogy munkatársaival folytatott magánnyomozásuk sikeres volt: annak során ugyanis modern módszerekkel elemezték az egykori adatokat. A The Independentnek adott interjúban azt nyilatkozta, hogy a pilóták egy tragikus balesetben haltak meg, és szerinte a repülő utolsó útján egyáltalán nem aztörtént, mint amit eddig gondoltak. A vizsgálat szerint a pilótafülke nem zárt hermetikusan, mivel kinyílt az egyik szellőztető panel fedlapja, így a pilóták a vészhelyzetben szokásos magasság-csökkentésre kényszerültek. Arra azonban nincs magyarázat, hogy a lejjebb vett sebességen miért nem katapultáltak a gépből.

Kuznyecov 30 másik szakértővel ezért Vlagyimir Putyinhoz fordult, és a baleset körülményeinek hivatalos felülvizsgálatát kérvényezték. A Kreml azonban nem hisz a szakértőknek, és nem látnak okot az eredeti vizsgálat eredményeinek megbolygatására. Kuznyecov azonban nem érti a döntést, mondván "akkor nem voltak vizsgálati eredmények, csak spekulációk". Szerinte a döntés oka abban keresendő, hogy még ma is vannak olyanok, akik nem hajlandóak szembenézni azzal, hogy 40 éven át azért nem mondtak igazat, mert hibás volt a vizsgálat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár