2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hullámsír a Garda-tóban

2004. október 26. 09:30

A II. világháború utolsó óráiban elsüllyedt amerikai kétéltű harcjármű után folyik a kutatás az észak-olaszországi Garda-tóban.

A DUKW

A Dukw típusú jármű 1945. április 30-án indult el a tó partján fekvő Malcesinéből, hogy hadianyag utánpótlást vigyen a néhány kilométerrel feljebb lévő Torboléba a szövetséges csapatoknak. Már csaknem elérte a célpontot, amikor az erős szél felborította a túlterhelt kétéltűt (fél tonna terhet vittek, a dupláját a maximális teherbírásnak) és a rajta lévő 18-23 éves katonák közül csak egyet tudtak kimenteni - írja a milánói Corriere della Sera. Giovanni Sulla, egy katonai relikviákat gyűjtő emiliai fiatalember három évvel ezelőtt akadt rá véletlenül egy listára, amely az amerikai 10. hadosztály személyi veszteségeit tartalmazta. Feltűnt neki, hogy az egyik egységből ugyanazon a napon, csaknem a háború végén 24 ember halt meg, és elkezdett kutatni. Miután Sulla kiderítette, hogy az eset a Garda-tónál történt, a kutatásba bekapcsolódtak az amerikaiak is.

 

A helyiek emlékezete szerint még 1970-ben Jacques Piccard roncskutató jelezte, hogy roncs van a tóban, de akkor nem végeztek kutatásokat. Most jelentkezett egy szemtanú is, aki akkor mindössze tízéves volt, de hallotta a segélykiáltásokat az éjszakában, és másnap ő találta meg a nyolc hátizsákot, amelyet a víz feldobott. Ezeket most visszaadta a hadosztály emlékét ápoló amerikai társaságnak. A texasi egyetem különleges egysége, amely már a normandiai Omaha Beach-nél is kiszedett 20 kétéltűt, október elején lokalizált a tóban, 170 méter mélységben egy 11-szer 3 méteres fémtárgyat, s ez megfelel az elmerült hajó méreteinek. Ezután egy távirányítású robotot engednek majd le, amely felvételeket készít a roncsról, hogy a tavaszra tervezett kiemelésnél biztosra menjenek. A 10. hadosztály veteránjai abban reménykednek, hogy halott társaik maradványait is megtalálják, és méltó temetést rendezhetnek végre nekik.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár