2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Olasz film Edda Ciano Mussoliniról

2004. október 25. 13:00

Csaknem tíz évvel halála után filmet forgatnak Olaszországban Benito Mussolini elsőszülött lányáról, Galeazzo Ciano gróf feleségéről.

Edda és apja

A címszerepet Alessandra Martines játssza, Cianót Massimo Ghini, aki már másodszor személyesíti meg az egykori külügyminisztert, a Ducét pedig Claude Brasseur alakítja. Ez utóbbi szerepre nem volt könnyű színészt találni. A producerek elmondták, hogy keresték Angliában, Németországban, sőt Amerikában is, nem volt ugyanis olasz színész, aki kedvet érzett volna a szereppel való megbirkózásra. Az olasz diktátor leghíresebb filmes megjelenítője Rod Steiger volt a Mussolini végnapjai című Carlo Lizzani-filmben - éppen 30 évvel ezelőtt. Végül Brasseur lett a megoldás. A francia színésznek világos és határozott véleménye van a Ducéről. "Mussolini bohóc volt - jelentette ki Brasseur a milánói Corriere della Serának - aki szerepet játszott és tudta, hogy egy hatalmas tragikomédia részese. Abszolút negatív figura volt minden tekintetben. Jogosnak tartom, hogy nem olasz alakítja, túl közel van még érzelmileg ez a korszak. Inkább egy francia, így garantálva van a brechti távolságtartás."

 

"A film nem a fasizmus regényesített története lesz - hangsúlyozta Giorgio Capitani rendező - hanem egy nő magántörténete, aki átélte a történelemnek ezt az izgalmas szakaszát. Valóságos görög tragédiát. Mindaz, amit Edda tett, apja, majd férje iránti szeretetből tette. A producerek szerint mind Edda, mind az olaszok nagy része kezdetben hitt a Ducénak, de aztán megértette, hogy ez a hit a szakadékba viszi őket, és volt erejük fellázadni." A film a történet végével indít, amikor 1944. január 11-én Mussolini aláírja vejének halálos ítéletét, mert a fasiszta nagytanács árulónak tartja. Az első jelenetek Cianót mutatják a börtönben, pár órával kivégzése előtt. Edda pedig ezekben az órákban kétségbeesetten próbálja megmenteni, és visszaemlékszik első találkozásukra, közös életükre. A rendező a történelmi hitelesség biztosítására egy kilenctagú tudományos bizottság közreműködését kérte. A filmet Rómában és környékén forgatják, 6800 statiszta részvételével. Költségvetése 12 millió euró. Az összeg tartalmazza 15 történelmi villa bérleti díját is. Az Edda Ciano Mussolinit tavasszal sugározza két részben a RAI Uno tv-csatorna.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár