2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerika hadserege: civilek és katonák harca

2004. augusztus 23. 18:07 Rázsó Gyula

Földünk még egyetlen szuperhatalma, az Amerikai Egyesült Államok meglehetősen sajátos és többrétű katonai tradíciókat hordoz. Egy minduntalan szélnek eresztett regiment története.

Az Amerikai Egyesült Államok meglehetősen sajátos és többrétű katonai tradíciókat hordoz. Egyfelől: még mindig él az az érzés, melyet az indiánokkal, franciákkal és angolokkal küzdő pionír őseiktől örököltek, hogy minden amerikai született katona - a világon itt a legmagasabb a fegyverviseléssel rendelkező, vagy ezzel nem bíró fegyvertulajdonosok száma.


S számos jeles katonai vezetőjüket tisztelték meg azzal, hogy az elnöki székbe emelték - George Washington, Zachary Taylor, Ulysses S. Grant, Andrew Jackson és Dwight D. Eisenhower, James K. Polk, William McKinley, Harry Truman és John F. Kennedy személyesen irányították a hadműveleteket, vagy jelentős háborús tapasztalatok birtokában voltak. Ugyanakkor a legtöbb amerikaiban ösztönös bizalmatlanság él a reguláris és hivatásos hadsereg iránt, szabadságuk korlátozóját és egy esetleges egyeduralmi törekvés támaszát látják bennük Ezzel is magyarázható, hogy a háborúk után szinte azonnal szélnek eresztik a hivatásos katonaság zömét, s leginkább az egyes államok milíciáira bízzák a haza védelmét.


Milícia vagy hadsereg?


Iwojima - 1945. február 23.
Az észak-keletet benépesítő Zarándok Atyák és a többi bevándorló már Európából kellemetlen tapasztalatokat hoztak az állandó hadseregről - ráadásul az indiánok irreguláris harcmódjával szemben is inkább a felfegyverzett milicisták számíthattak sikerre.


A függetlenségi háborúban azonban az amerikai irregulárisok nyílt csatában rendre alul maradtak a fegyelmezett vörös kabátos angolokkal szemben, így George Washington - a hadsereg főparancsnoka - elérkezettnek látta az időt a kontinentális hadsereg, azaz a hivatásos fegyveres erő megteremtésére.


Washington így ecsetelte a reguláris hadsereg előnyeit: "Csak a reguláris csapatok tudják kiállni a modern háború viszontagságait, védelemben és támadásban egyaránt.... Nincs olyan milícia, amely fel tudna nőni a reguláris erők színvonalához... Egyetlen olyan példát sem láttam, ami igazolná az ellentétes véleményt."


Washingtonnak igaza volt, s szerencsére értékes segítséget is kapott Európából: Lafayette márki franciái kiválóan harcoltak, a porosz Friedrich Wilhelm von Steuben báró megszervezte a reguláris csapatokat és elkészítette az első amerikai harcászati és szolgálati szabályzatot, a Charlestonnál hősi halált halt Kováts Mihály ezredes pedig elévülhetetlen érdemeket szerzett az amerikai lovasság megteremtésében.


A sikeres háború után azonban rá járt a rúd a kontinentális hadseregre. A katonák döntő többségét szélnek eresztették, 1789-ben például csupán 718 főből állt az amerikai ármádia, többnyire a különféle létesítmények őrzésére korlátozódott tevékenységük.


Három év múlva azonban törvényben szabályozták a helyi milíciák működését, ezzel párhuzamosan Anthony Wayne - Washington megbízásából - a von Steuben-féle elvek alapján újjászervezte a mintegy 4000 főre emelt reguláris erőket. Ezzel lerakták az alapjait a későbbi amerikai katonai fejlődésnek.


Az amerikai alkotmány atyjának, Thomas Jefferson (1801-1808) elnöksége alatt megint csökkent a reguláris hadsereg tekintélye. A virginiai nagybirtokos beiktató beszédében arra utalt, hogy "egy fegyelmezett milícia biztos támaszunk a béke éveiben és háború esetén addig képes helytállni, míg a reguláris csapatok meg nem szerveződnek". Sajátos fintora a történelemnek, hogy a békeszerető Jefferson alapítja meg 1802-ben a máig élő, híres Point-i Katonai Akadémiát. Pedig itt is békés szándékok vezették: tulajdonképpen műszaki főiskolát alapított, csak az 1840-es évektől vált a West Point igazi katonai tanintézetté.


Az USA nyugati terjeszkedésével egy időben megkezdődött az állam kettészakadása: Észak egyre inkább iparosodott, míg a déli nagybirtokosok mindinkább rátértek a rabszolgamunkán alapuló gyapot- és dohánytermesztésre. Dél katonásabb volt, mint Észak, mivel a fehér lakosságnak nemcsak az indián támadásokkal, hanem a rabszolgafelkelésekkel is számolniuk kellett.


A tisztikar jelentős része az angol hagyományokhoz jobban ragaszkodó déliekből került ki. A mexikói háború (1846-1848) állította újból előtérbe a reguláris csapatokat. Ezúttal több mint 44 000 katona harcolt sikeresen a gyengébben felszerelt, bár gyakran elismerésre méltó bátorsággal küzdő mexikóiakkal szemben. Számos, a későbbi polgárháborúban vezető szerepet játszó hivatásos katona tűnt ki itt, köztük Winfield Scott, Ulysses, S. Grant, vagy Robert E. Lee. Az eredmény felülmúlta a várakozásokat: Texas, New Mexico és California immár véglegesen az Unióhoz tartozott.
 

A cikk teljes terjedelmében a júliusi számban olvasható itt!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár