A vörösterror 133 napja

Ásatások a bolíviai Akapana piramisnál

2004. szeptember 27. 13:12

A Tiahuanacológia megalapítása

Forrás: EPA

Arthur Posnansky (1873-1946) évtizedes kutatásait összegezve alkotta meg hihetetlen karriert befutott elméletét, mely matematikai és csillagászati számításaira alapozva jelentősen eltúlozta a hely korát, az i. e. 15000-10000 közé datálva azt.


A korábban az Amazonason folyami szállítással kenyerét kereső bécsi vállakozó a brazil-bolíviai háború után 1903-ban telepedett le La Paz-ban, ahol egy ideig filmezéssel, fotózással foglalkozott, mígnem a La Paz-i egyetem professzora és a bolíviai Régészeti Társaság alapítója, valamint a "Tiahuanacológia" elsőszámú teoretikusa lett.


A Tiahuanaco-kultúra nemzeti szempontú tanulmányozása céljából hozta létre Ponce Sangines azt a nyíltan nacionalista szervezetet 1957-ben, melynek fő célja a bolíviai nemzeti történetírás és kollektív emlékezet megalapozása volt. Ténykedésének egyik eredménye, hogy Bolívia mára legismertebb jelképévé a hatalmas kőtömbből kifaragott Napkapu vált.


A titokzatos helyszínen a nyolcvanas évek óta folynak módszeres régészeti kutatások, ám minden igyekezet ellenére is felbecsülhetetlen kárt okoz, hogy évente többezer turista látogatása teszi a helyiek számára is egyre felismerhetetlenebbé a kultikus épületeket és az egész környéket. 

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!