A vörösterror 133 napja

Szovjet-Németország létrehozását tervezték Sztálinék

2004. szeptember 15. 13:08

Németország a szélsőjobbé lett

Jóllehet a németek igyekeztek elhitetni a szovjet vezetőkkel, hogy a hatalomátvétel céljára `jól felfegyverzett proletár századok` állnak készenlétben (Brandler KPD-elnök szeptemberben 250 ezer `tervszerűen gyakorlatozó` férfiról és 70 ezer lőfegyverről beszélt Sztálinéknak), a Moszkvából küldött Waldemar Rose másként látta a helyzetet. A balti német származású katonai szakértő (mozgalmi álneve Skoblewski volt) októberben jelentést küldött Moszkvába, s abban elképzelhetőnek nevezte a kirobbantandó felkelés kudarcát. Ezt azzal támasztotta alá, hogy `hiányzik a dolgozók egységfrontja ahhoz, hogy egy eltökélt ellenféllel megvívja a harcot a hatalomért`.


Radek is arra a következtetésre jutott németországi benyomásai alapján, hogy a német munkásságnak csak egy kisebbik része áll készen a felkelésre. Miután pedig kudarcot vallott a KPD-nek az a terve, hogy az üzemi tanácsok október 21-én Chemnitzben tartott értekezletét rábírja országos általános sztrájk kihirdetésére, a berlini pártközpont lefújta a puccs előkészületeit. Mindössze Hamburgban kezdtek két nappal később a kommunisták fegyveres akciókat, ám a munkásság támogatásának híján ezek csúfos kudarcba fulladtak.


Két héttel később, november 9-én (a Moszkva által "jóváhagyott" dátumnak megfelelően) mégis kitört egy fegyveres felkelés német földön: a weimari köztársaság másik ádáz ellenfele, a szélsőjobboldal próbált meg puccsot szervezni a demokrácia ellen. (1918. november 9-ét, az első német köztársaság kikiáltásának a napját egyaránt gyűlöletes jelképnek tekintették a német szélsőbal és szélsőjobb pártjai.)


A kommunisták barnainges elvbarátai - mindkét párt totalitárius rendszert akart megvalósítani -, egy bizonyos Adolf Hitler nemzetiszocialistái egy müncheni sörpincéből indultak rohamra a fennálló rend ellen, ám a helyi rendőrség erélyes ellenállása akkor véget vetett Hitler és Ludendorff hatalmi ábrándjainak. A puccs szervezőit elfogták és börtönbüntetésre ítélték.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!