2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

3 millió dolláros kárpótlás a szekustisztnek

2004. szeptember 14. 14:09

Ion Mihai Pacepa, a legmagasabb rangú hírszerző aki a szovjet blokkból valaha is dezertált, 3 millió dolláros kárpótlást kap a román államtól.

http://www.gardianul.ro
A tavaly 75 éves Ion Mihai Pacepa, a volt román titkosszolgálat, a Securitate egykori tisztje 3 millió dolláros kártérítést kap a román államtól.

 

Az Amerikában élő ex-tábornok 2004 januárjában romániai ügyvédjén keresztül jelentette be kárpótlási igényét. A Guardianul szerint a legutóbbi törvényszéki döntés értelmében az 1978-as külföldre szökése után elkobzott javai miatt kárpótolnák.

 

1978-ban Pacepát hazaárulásért, államtitok sértésért, dezertálásért és politikai menedékjog kéréséért halálra ítélték, lefokozták és elkobozták összes vagyonát. A román Legfelsőbb Bíróság 1999-ben jogilag már rehabilitálta a tábornokot: felmentette a hazaárulás vádja alól, visszavonta halálbüntetését, vagyis semmisnek nyilvánította az 1978-as döntést. Vagyonának visszaszerzéséről azonban eddig nem gondoskodtak.

 

A legutóbbi törvényszéki döntés értelmében elkobzott javainak visszaszolgáltatása híján most egyösszegű, 3 millió dolláros kártérítésben részesülhet és újraszámítják nyugdíját. Bár a kártérítés összegét még sokan vitatják (havi fizetése 15 ezer lej vagyis kb. 3300 dollár volt), katonai kárpótlása is folyamatban van: visszakapja tábornoki rangját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár