2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Egyezmény jön létre az USA és a Franco-diktatúra között

2004. szeptember 6. 02:00

Spanyolország és az Egyesült Államok egyezményt köt: Spanyolország tíz évre katonai támaszpontokat ad bérbe az Egyesült Államoknak és ennek fejében egymilliárd dolláros gazdasági segítséget kap. Az egyezménnyel az Egyesült Államok, megtöri Spanyolország külpolitikai elszigeteltségét, amely a második világháború után Spanyolország fasiszta kormányzati formája miatt következet be; az Egyesült Államok úgy hiszi, a hidegháború korában nem mondhat le arról, hogy katonai támaszpontokat ne létesítsen a nem kommunista Spanyolországban.
Francisco Franco tábornok a spanyol polgárháborúban aratott győzelem óta (1939. IV. 1.) diktatórikus hatalmát a katonaságra, a Falange egységpártjára és a katolikus egyházzal való érdekszövetségre építette. Spanyolországban nincs általános választójog, nincs többpártrendszer, nincs hatalommegosztás, nincs szólás-, gyülekezési és egyesülési szabadság. Franco centralisztikusan kormányoz; Katalónia, a Baszkföld és Galícia elvesztette korábban élvezett vagy beígért autonómiáját, a regionalista törekvéseket üldözik. Franco letöri a politikájával szembeni ellenállást, amelynek első pregnáns megnyilvánulásai 1951-ben katalóniai és baszkföldi sztrájkok voltak; az ellenállás letörésére beveti a Guardia civilt és a hadsereget.
A népesség szociális helyzete a polgárháború óta jelentős mértékben romlott: Spanyolország nemzeti jövedelme 1949-ben alacsonyabb volt, mint 1900-ban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár