2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

A Bécsi Kongreszus újjárendezi Európát

2004. szeptember 4. 13:28

Bécsben találkoznak az európai hatalmak monarchái és államférfiai, hogy Európa területi újjárendezéséről tárgyaljanak. A diplomáciai szinten hosszasan elnyúló tanácskozások mellett a bécsi kongresszust a kiterjedt ünnepélyesség jellemzi.
Fontos szerepet játszott a tárgyalásokon az elnöklő osztrák államkancellár, Klemens Wenzel Metternich herceg mellett mindenekelőtt I. Sándor orosz cár, Lord Robert Stewart Viscount Castlereagh brit külügyminiszter, Karl August von Hardenberg herceg porosz államkancellár és a Franciaországot képviselő Charles Maurice de Talleyrand herceg.
A diplomáciai kongresszusok történetében először a javaslatokat bizottságokban dolgozzák ki, s azokat a kongresszus záróösszejövetelén hagyják jóvá. A nagyhatalmak érdekellentétei következtében a tárgyalások hosszan, sok apró lépésben zajlanak, legfőbb színterük a szalon és a sokféle ünnepélyes rendezvény. A színház és a zene virágkorát éli a "dunai metropoliszban".
Ludwig van Beethovennek a kongresszus tiszteletére készített "A dicsőséges pillanat" című kantátája ősbemutatóján, november 29-én a bécsi Redout-ban valamennyi uralkodó részt vesz. Az ezernél több muzsikus közreműködésével rendezett koncert a színházi bemutatók és a jó néhány bál mellett a kongresszusi periódus egyik legfényesebb eseménye. A fényes pompa mögött ugyanakkor az áruk és szolgáltatások hatalmas drágulása játszódott le, melynek következményeit a diplomaták kevésbé, sokkal inkább az egyszerű nép viselte (1815. VI. 9.).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár