2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Exhumálják Petrarcát

2003. november 5. 16:06

Exhumálják Francesco Petrarcát, korának költőfejedelmét, hogy ezúton is többet tudjanak meg életéről és a reneszánsz kezdeteiről

Korábban

Az elveszett oltár fosztogatói
Több éves nyomozómunka, bandaháborúk és drogbárók közepette a régészeknek sikerült megszerezniük a maja kultúra egyik legértékesebb emlékét
Történelmi cement
Az Európai Unió 5. Kutatási és Technológiafejlesztési keretprogramjának egyik projektje a már a rómaiak által is használt, római cement újragyártására jött létre

Fel-fel nyitott sír

A költőfejedelem fiatalon....
Francesco Petrarca (1304 - 1374) életéről többet tudunk, mint kortársainak túlnyomó többségéről. A költőfejedelem versei mellett több száz levelet is hátrahagyott, melyek nem csak életének apró mozzanataira világítanak rá, hanem rendkívül értékes és hiteles forrásként szolgálnak a reneszánsz kezdeteinek megértéséhez. Azt gondolnánk, hogy ennyi ismeret egy ember életéről éppen elegendő is lehetne, de nincsenek ezen a véleményen a padovai egyetem munkatársai: a tudósok ugyanis most azt tervezik, hogy felnyitják az elhunyt költő koporsóját, hogy földi maradványai alapján többet tudjanak meg róla.

Az eljárás nem csak abban nyújt segítséget a kutatóknak, hogy Petrarca kinézetét rekonstruálni tudják, (súly magasság stb.) hanem arra is fontos támpontokkal szolgál majd, hogy a költő korában milyenek voltak a táplálkozási szokások, betegségek, minden környezeti körülmény, amely nyomot hagyhatott Petrarca csontozatának összetételén.



....és néhány évvel öregebben.
Kutatók ebben a hónapban nyitják ki a költő márvány koporsóját Arqua Petrarca-ban, abban az olasz városkában, ahol meghalt 1374-ben, és amely települést róla neveztek el.

Amennyiben a holttest megfelelő állapotban van, fény derülhet arra, milyen ember is volt a költő, hogy nézett ki (magasság, súly stb) és a betegségére is - árulta el Wiel Marin, a paduai egyetem patológusa a Reutersnek. Petrarca több száz, Laurához szóló szerelmes verseivel vált híressé. Külön érdekesség, hogy az irodalomtörténészek ma is csak találgatni tudják, ki is lehetett a titokzatos Laura.

A költő tökéletesítette a szonett műfaját, amely később Shakespeare-t is befolyásolhatta. A patológus reméli, hogy sikerül "rekonstruálni" Petrarca koponyáját, amelyet egy korábbi exhumálás alkalmával több darabban temettek vissza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár