2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Exhumálják Petrarcát

2003. november 5. 16:06

Korábban

Az elveszett oltár fosztogatói
Több éves nyomozómunka, bandaháborúk és drogbárók közepette a régészeknek sikerült megszerezniük a maja kultúra egyik legértékesebb emlékét
Történelmi cement
Az Európai Unió 5. Kutatási és Technológiafejlesztési keretprogramjának egyik projektje a már a rómaiak által is használt, római cement újragyártására jött létre

Petrarca a költőfejedelem

A líra zarándokhelye
Francesco Petrarca a korai itáliai reneszánsz elsõ nagy képviselõjeként vonult be az irodalomtörténetbe. Firenzei fehér guelf családból származott. Arezzóban született, de ifjúsága nagy részét a pápák akkori székvárosában, a franciaországi Avignonban töltötte.

Petrarca későbbi élete örökös nyugtalanságban, véget nem érõ bolyongásban telt el Franciaország és Itália között.

Õt tekinthetjük az első humanista tudósnak. Dantéhoz hasonlóan, õ is két korszak határán élt, együtt létezett benne a középkor vallásossága és a reneszánsz életöröme.

Szenvedéllyel fordult az antik világ felé, a régi Róma csodálója volt. Az õ ösztönzésére készült el Homérosz Íliászának elsõ latin nyelvû fordítása. Õ maga korlátlanul ontotta a latin nyelvû verseket, amikért kortársai nagyon lelkesedtek, de Petrarca legnagyobb mûvének az Africa címû befejezetlen eposzt tartotta.

A hagyomány szerint 1327-ben látta meg az asszonyt, kit verseiben Laurának nevezett. Hozzá írott verseivel teremtette meg a reménytelen szerelem évszázadokon át érvényes formuláját. Petrarca leghíresebb verseskötete a Daloskönyv. Ebben a híres petrarcai szonett képletére íródott versek találhatók meg.

A szonett 14 sorból álló, 4 szakaszos vers. Az elsõ két versszaka 4-4, a második kettõ 3-3 soros. A szonett rímképlete abba - abba - cdc - dcd.

A szonett formailag egymástól elütő két-két strófája eredetileg két különbözõ szerkezeti egységet alkotott: rendszerint ellentétet, szemben álló motívumokat tartalmazott. Petrarca azonban feloldotta ezt a képletet, és csak az utolsó, a negyedik versszak hoz új elemet, az első hárommal szemben álló gondolatot, érzelmi tartalmat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár