2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A tévésorozat győztese: egy 15. századi iskola

2004. augusztus 13. 14:40

A BBC szavazói egy tévéműsorban úgy döntöttek: a restaurálásra rendelkezésre álló 3 millió fontot egy 15. századi birminghami gimnázium nyerje.

Korábban


Szenzációs római mozaik Angliában

Munkások fedezték fel a Wight-szigeti római villában a viktoriánus burkolat alatti dekoratív mozaikot - adta hírül a History Today.

Anglia legrégibb női aktja

A különös képet az avatatlan szemlélő talán zokninak, bumerángnak vagy - hosszú időn át messziről nézve - egy hosszú csőrű madár fejének nézné. De Anglia egyik vezető régésze szerint az ábra, melyet 13000 éve véstek egy Derbyshire-i mészkőbarlang falába, talán az angol történelem legkorábbi aktképe.

Római hidat mentenek Angliában

Római híd maradványait mentik a régészek az angliai Northumberlandban. A híd a Tyne folyót szelte át egykor Corbridge-nél.

Új Domesday Book Angliában

A londoni földalatti több állomása és egy hatvanas évekbeli toronyház is felkerül az "új Domesday Booknak" nevezett listára, mely Anglia kulturális örökségét gyűjti össze.

A BBC kettes csatornáján futó, restaurálásról szóló sorozat végén a nézők arról dönthettek, hogy a döntőbe jutott nyolc épület közül melyik nyerje meg a pénzt a felújításra. A legtöbb szavazatot az Old Grammar School és a közelében, King's Nortonban található Saracen's Head nyerte. Az utóbbi különösen elhanyagolt állapotban van, és az Angol Örökségvédelmi Hivatal (English Heritage) veszélyeztetett épületeinek listáján is szerepel. Az iskola 1434 és 1461 között épült, és a felújítás után is oktatási funkciót fog betölteni, míg a Saracen's Head épülete közösségi ház lesz.

 

Old Grammar School, Birmingham
A háromnegyedmillió telefonhívást kapott show végeredményét tegnapelőtt a Hapton Court Palace-ból közvetített élő műsorban jelentették be. A második és harmadik helyezett épületek a Newbridge-ben található Workingmen's Institute és Memorial Hall voltak (1908-1924), illetve az 1776-ban épült, Észak Yorkshire-ben lévő Gayle Mill.


A 20000 épület és ásatási helyszín között szerepelt még a knockando-i gyapjúmalom (Skócia, 1784), egy érseki palota (Charing, 12. század), a Sherborne-ház (Dorset, 1720) a Playhouse Arts Centre (Észak-Írország, Derry, 1847) és a Bawdsey Radar Station (Felixstowe, 1939). A tavalyi év győztese, a manchesteri Victoria-fürdő felújítása jövő októberben fejeződik  be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár