2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középiskolásoknak és egyetemi hallgatóknak hirdetett pályázatot a Magyar Batthyány Alapítvány

2024. június 20. 09:55

Idén immáron ötödik alkalommal adományozza oda a Magyar Batthyány Alapítvány a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia díjakat. A díjak átadására a Batthyány Tematikus Hét keretében, az Aradi Vértanúk kivégzésének nemzeti gyásznapján, 2024. október 6-án kerül sor a Batthyány-mauzóleumnál. Az idei év újdonsága, hogy a Magyar Batthyány Alapítvány kreatív pályázatot hirdetett meg a történelem iránt érdeklődő általános- és középiskolás diákok és egyetemi hallgatók részére.  A pályázaton való részvétel lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok saját látásmódjukon keresztül dolgozzák föl a 19. századi magyar történelem emlékezetes eseményeit.

díj
Kép forrása: Magyar Batthyány Alapítvány

A Magyar Batthyány Alapítvány filozófiája szilárd és időtálló, melyhez körülményektől függetlenül tartja magát: kiemelten fontos, hogy az általa képviselt alapértékek - Hit, Család, Nemzet, Anyaföld, Közösség és a Biztonság - erejét embertársai felé közvetítse. Az Alapítvány a Díjakat társadalmi célú innováció keretében gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és felesége, gróf Zichy Antónia emléke tiszteletére alapította még 2019-ben, így idén immáron ötödik alkalommal adományozza oda.

Az elmúlt négy évben összesen 75 jelöltre érkezett nevezés, ami nem várt sikere a díjnak. Az elismerésre olyan Magyarországon élő, magyar állampolgárságú, vagy határainkon túl élő, magyar nemzetiségű önmagát magyarnak valló és magyarul tudó ember jelölhető, aki korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ ad. Ezzel Magyarország és a magyar nemzet érdekében kiemelkedő szolgálatot teljesít, a magyarság védelmében hősiességet tanúsít, Magyarország nemzetközi elismertségének érdekében kiemelkedő tevékenységet folytat a nemzet, a kisközösségek és a család egységének érdekében.

A jelölést elektronikus formában július 31-ig lehet megküldeni a [email protected] email címre. A Bírálóbizottság tagjai – Bogyay Katalin a Magyar ENSZ Társaság elnöke, a ’Women4Diplomacy’ alapítója; Prof. Dr. Dezső Tamás a Migrációkutató Intézet igazgatója, a Batthyány Lajos Alapítvány elnöke; Dr. Fehér Éva a Terrorelhárítási Központ, a TEK Egészségügyi szolgálat alapítója, a VIP rendelő főorvosa, főtanácsadó; Prof. Dr. Hermann Róbert a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese; Prof. Dr. Monok István a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ főigazgatója, egyetemi tanár, Tokaj-Hegyalja Egyetem; Prof. Dr. Náray-Szabó Gábor az MTA rendes tagja, kémikus, nyugalmazott egyetemi tanár; Dr. J. Újváry Zsuzsanna történész, mestertanár, nyugalmazott egyetemi docens és Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a 2023-as év Gróf Zichy Antónia-díj díjazottja - jelölések beérkezését és kiértékelését követően 30 napon belül ajánlást tesz a Kuratórium részére a díjakkal kitüntetendő személyekre vonatkozóan.

Az ajánlás egy-egy jelölt személy megnevezésével vagy a jelöltekből álló prioritásrend felállításával is megtehető. További részletek az alábbi linken találhatók: https://batthyany.hu/jelentkezes

Az idei év különlegessége, hogy a Magyar Batthyány Alapítvány az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint Batthyány Lajos gróf halálának 175. évfordulójának tiszteletére egy pályázatot is kiírt, amelynek keretében érdeklődő általános felső tagozatos diákok, középiskolások és egyetemi hallgatók egyaránt összemérhetik tudásukat.

A pályázaton való részvétel lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok saját látásmódjukon keresztül dolgozzák föl a 19. századi magyar történelem emlékezetes eseményeit. A pályaműveket az [email protected] és a [email protected] email címekre várják, pályázati kiírás az alábbi linken található: https://batthyany.hu/palyazati-felhivas_1712873189

Batthyány-Schmidt Margit, az Alapítvány elnöke kihangsúlyozta: „Számunkra kiemelten fontos a szellemi örökség megőrzése, a következő generáció felé való közvetítése. Ezt a küldetésünket a szavakon túl, tetteink is igazolják, épp ezért hirdetjük meg az idei évben újdonságként az általános- és középiskolásoknak, egyetemistáknak szóló pályázatunkat. Bízom benne, hogy a díjaink és a történelmi pályázatunk is sok embert megmozgat és motivál.”

A beküldött pályaműveket egy szakértőkből álló zsűri fogja kiértékelni, a legjobbnak ítélt alkotások értékes jutalomban és oklevélben részesülnek. Eredményhirdetésre a 2024. október 6-i díjátadóval egybekötött egész napos ünnepi eseményen kerül sor.

A nehéz idők most sem kerülnek el bennünket, ezért az Alapítvány idén is Batthyány Lajos jelmondatát választotta „...személyes érdekeit a közjónak alávetni mindenki tartozik...”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!