2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar–román koprodukció mutatja be az 1989-es forradalmat a filmvásznon novembertől

2023. október 24. 13:27 MTI

November 16-án kerül a mozikba a romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit feldolgozó Libertate '89 – Nagyszeben című történelmi dráma.

Libertate '89 – Nagyszeben
Alex Calangiu a film főszerepében (kép forrása: Cinefest)

Tudor Giurgiu rendező magyar–román koprodukcióban készült alkotása egy fontos történelmi helyzet és az abban szereplő emberi karakterek hiteles bemutatása mellett akciófilmbe illő fordulatokat és izgalmakat kínál – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A történet szerint 1989. december 22-én, az erdélyi Nagyszebenben egyre több ember megy ki az utcára tüntetni Nicolae Ceaușescu kommunista rendszere ellen. Miután Ceaușescu egy helikopteren elmenekül Bukarestből, a katonaság átáll a tűntetők oldalára.

Véres harcok kezdődnek a forradalmárok, a katonák, a rendőrök és a titkosrendőrség tagjai között.

Az ostrom elől való kétségbeesett menekülési kísérletet követően a főhőst, Viorel rendőrkapitányt, akit Alex-Cornel Calangiu alakít, elfogja a hadsereg, és terrorizmussal vádolják.

„Az ellentmondásossága miatt eleinte távol akartam tartani magam ettől a témától. De amikor beleástam magam az eseményekbe – három évnyi kutatómunkával –, úgy gondoltam, a fiatalok érdekében a generációmnak kötelessége beszélni arról az időszakról” – idézi a tájékoztató Tudor Giurgiu rendezőt, aki szerint elmaradt a nyilvános bocsánatkérés, a 1989-es forradalmat a román társadalom a mai napig nem dolgozta fel.

A lezárás aktusa, aminek a kommunista rendszer leverése után meg kellett volna történnie, soha nem történt meg. A változás soha nem történt meg. Ezért a filmmel az a célja, hogy pontos képet fessen az akkori káoszról, és magyarázatot adjon arra, hogy az igazi gyilkosokat miért nem vonták évekig felelősségre – hangsúlyozta a film rendezője.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Libertate '89 – Nagyszeben a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a Nemzetközi Artmoziszövetség különdíját, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, a TIFF-en a Vodafone Hearts' Award-ot, a legkedveltebb román film díját, a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon pedig az ökumenikus zsűri díját.

A filmben erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak. Tudor Giurgiu a forgatókönyvet Cecilia Ştefănescuval és Napoleon Helmisszel közösen jegyzi. Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka, a sound designer Székely Tamás.

Az alkotás vezető producere Oana Bujgoi Giurgiu (Libra Films), koproducere Berger József, magyarországi koprodukciós partnere és a film hazai forgalmazója a Mythberg Films – áll a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár