2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A vandálok újra fenyegetik Rómát

2004. július 30. 12:37

Magyar turista vandalizmusa

Roberto di Paola, az olasz kulturális minisztérium római örökséget felügyelő biztosa nyilatkozta az esettel kapcsolatban: `Olyan problémával állunk szemben, mely nem elszigetelt esetekből áll. A rendőrséggel együttműködve dolgozunk rajta, hogy a műemlékek környékén fokozzuk a biztonságot, és nem csak Rómában, hanem egész Olaszországban. Olaszország ugyanis nem más, mint egy hatalmas szabadtéri múzeum. Ez pedig igen nagy probléma, hiszen nem állíthatunk rendőrt vagy biztonsági őrt minden szobor és szökőkút mellé. Ezért helyezünk ki mostantól webkamerákat, amiknek köszönhetően eredményesebben védhetjük meg a műemlékeinket.`


Jacopo Benci, a római British School igazgatóhelyettese szerint más probléma is van: "Azt hiszem, sok vandál tett - például a szoborfejek ellopása - írható a magángyűjtőktől származó megrendelések számlájára. Más esetekben az lehet a magyarázat, hogy mivel egyre több a turista Rómában, egyre több közöttük a vandál is. Arra van tehát szükség, hogy az emberek maguk ismerjék fel, hogy amit tesznek, azzal a kulturális öröksége teszik tönkre. A kár, amit okoznak, megjavítható, de ez már sosem lesz az eredeti."


A műalkotások megkárosítása évek óta tart Olaszországban. A leghíresebb eset 1972. májusában történt, amikor egy magyar turista Michelangelo Piétájának esett neki egy kalapáccsal a Szent Péter székesegyházban. Tóth László a szoborcsoport Krisztus-alakjának lábát az "Én vagyok Jézus Krisztus" mondatot kiáltozva verte szét, mielőtt elkapták az őrök.


1991-ben egy sikertelen olasz festő, Pietro Cannata Michelangelo Dávidjának sarkát verte le, 1997-ben pedig a firenzei Neptun-kutat és a római Bernini által alkotott Négy Folyó szökőkutat tette tönkre egy vandál társaság.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár