2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rómában vesztegel az akszúmi obeliszk

2004. július 28. 10:06

Az akszúmi obeliszk, még mindig Róma egyik külvárosában, egy rendőrségi laktanyában, három darabra szedve várakozik.

Az emlékoszlop 2003 novemberéig az olasz főváros Porta Capena nevű terén állt. Ekkor elbontották, és fémburokba csomagolva felkészítették az utazásra.


Az obeliszket azonban több ok miatt sem indították még útra. Az egyik pénzügyi: amikor 2002 júniusában az olasz kormány szabad utat adott a visszaszolgáltatásnak, a kormány másfél millió eurót tartalékolt a szállításra, a restaurálásra és Akszúmban való felállítására. Ma már ez az összeg nem elég, a tényleges költségeket tízmillió euróra becsülik. Az emelt összeg kifizetéséről azonban még nincs döntés.


Az megemelkedett költségeket zömmel az előre nem látott technikai nehézségek okozzák. A kőtömbök 48, 65 és 87 tonnásak. "Kizárólag az amerikai Galaxy és az orosz Antonov teherszállító repülőgépek képesek ezeket a levegőbe emelni"  - nyilatkozta Giorgio Croci professzor, az obeliszkkel kapcsolatos technikai műveletek irányítója.


Ugyanakkor Akszúm repülőtere - amelyet öt évvel ezelőtt, épp a sztéléről folyó tárgyalások idején építettek - kevéssé alkalmas 55 tonnánál nagyobb teherrel való leszállásra. Tengerszint feletti magassága 2300 méter, és a ritka levegő miatt a repülőknek a megszokottnál gyorsabban kell leszállniuk. Az viszont kétséges, hogy ehhez elég hosszú-e a kifutópálya.


Márpedig nem is egyszer, hanem négyszer kell fordulnia a repülőgépnek: az obeliszk három darabját egyenként kell szállítani, negyedszer pedig a felszerelés kerülne a repülőre. Olaszországból kellene ugyanis Akszúmba szállítani azt a darut, amellyel az oszlopdarabokat kiemelik a gépből, valamint a speciális szállító targoncákat és a kamionokat, amelyek Axum teréig viszik az obeliszket.


Kiderült azonban, hogy a Galaxyk határozatlan ideig Irakban teljesítenek szolgálatot, az Antonovok pedig csak akkor bírják el a darabokat, ha valamit még le tudnak faragni a teher súlyából azzal, hogy könnyebb fémbe burkolják a tömböket. Ez a szakemberek szerint legalább egy hónapba telik. És akkor még nem számoltak az esős évszakkal, ami használhatatlanná teszi az akszúmi repülőteret.


A szállítás optimista számítások szerint szeptemberre várható, a borúlátók azonban 2005-tel számolnak.


(MTI Panoráma)

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár