2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cukorrépa helyett bronzkori övet aratott egy cseh földműves

2022. október 21. 14:05 Múlt-kor

Egy cseh gazda cukorrépa-betakarítás közben egy bronzkori, aranyból készült övet talált Opava (régi nevén: Troppau) közelében. A szerencsés megtaláló, aki névtelen kívánt maradni, egy gömb alakúra összegyűrt, fényes sárga tárgyra lett figyelmes.

Aranyöv
A lelet rendkívül jó állapotban maradt fenn (Facebook / Muzeum v Bruntále)

Miután leöblítette és széthajtogatta, rájött, hogy régészeti jelentőségű leletre bukkant, és kapcsolatba lépett az opavai Sziléziai Múzeummal, és elküldte a tárgyról készült fényképeket Jiří Jucheleknek, a régészeti osztály vezetőjének. Juchelek azonnal felismerte a leletben a ritka, ősi műtárgyat.

A megtaláló bevitte a leletet a múzeumba, ahol Juchelek és kollégái színképelemzéssel megállapították az összetételét. Mint kiderült, az ötvözet 84% aranyat, 15% ezüstöt, illetve rezet és nyomokban más elemeket tartalmaz. Ezek az arányok megegyeznek a korábban a régióban talált régészeti fémtárgyaknál mértekkel.

A tárgy díszítésével kapcsolatban más intézmények szakértőit is segítségül hívva sikerült datálni a leletet: minden jel arra mutat, hogy a középső és a késő bronzkor fordulóján, i. e. 1400 és 800 között készült.

A tárgy maga 50 cm hosszú, 10 cm széles, és 60 gramm súlyú. A vékony aranylemezt koncentrikus körök öt nagy csoportja díszíti, körülöttük kisebb, szintén koncentrikus körökkel. Rövid, ferde vonalakból álló hármas szegély fut körbe a lemez szélén, két végén pedig egy-egy felcsavart aranyhuzal látható.

Az első feltételezés szerint a tárgy egy tiara lehetett, de a részletesebb vizsgálatok után a szakértők mostanra más véleményen vannak. „Rájöttünk, hogy túl hosszú ahhoz, hogy bárki a fején viselhette volna” – mondta Juchelek. „Úgy gondoljuk, hogy mégsem tiara, hanem valami sokkal ritkább – egy öv része.”

„Az övek ebben az időben bőrből készültek, ez pedig az elülső részre volt erősítve. Megtalálásakor össze volt gyűrve, valószínűleg a területen zajló mezőgazdasági tevékenység miatt, szóval valóságos csoda, hogy ilyen épségben megmaradt. Néhány apró darab hiányzik róla, de amúgy tökéleteshez közelítő állapotban van.”

A bronzkorban egy ekkora aranylemez megalkotása még díszítés nélkül is kiemelkedő hozzáértést igényelt. A kifinomult dekoráció még nehezebbé tette a feladatot, így a tárgyat csak egy igazi mester hozhatta létre.

Egy ilyen ritka és becses műremek minden valószínűség szerint a társadalom vezető rétegének egy tagjához tartozott.

A megtaláló átadta a leletet a helyi kulturális örökség kezeléséért felelős szervezetnek. Értékének felbecsülése után a szerencsés gazdálkodó annak 20%-ával lesz gazdagabb. Miután tanulmányozása lezárult, a műtárgy a Bruntál Múzeumban lesz kiállítva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár