2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új könyv jelent meg a 18. századi arisztokrácia életéről

2021. október 4. 17:14 MTI

A 18. századi arisztokrácia életéről szóló könyvet mutatnak be kedden a gyulai Almásy-kastélyban. A könyv két, a Harruckern családdal kapcsolatban álló személy korabeli naplója alapján készült.

A Lendület Családtörténeti Kutatócsoport és a Károlyi Kutatócsoport együttműködésében két, a 18. század közepén németül, illetve olaszul írt napló jelent meg a közelmúltban magyar fordításban – tájékoztatta az MTI-t a könyvbemutatót szervező Gyulai Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum NKft.

Az egyik szerző a spanyol származású, Bécsben nevelkedett Therese Corzan, aki Harruckern Jozefa társalkodónője és bizalmasa volt. A másik író a budai születésű ferences szerzetes, a Harruckern család káplánja, Hueber Antal. Mindketten szemtanúi voltak Károlyi Antal és Harruckern Jozefa házasságának.

A naplóbejegyzések segítségével a magyar arisztokrácia nagykárolyi, gyulai, pesti és bécsi mindennapjai, utazásai, tagjainak magánélete elevenedik meg.

Képet kaphatunk a nyilvánosság előtt zajló családi rítusokból abban az időben, amikor a történészek szerint a családi élet nagy átalakuláson ment át a társadalmi nemek közötti viszonyok, a gyermeknevelés vagy az érzelmek jelentése és kifejezése terén.

A kiadvány bevezető tanulmányai részben a közreadott források megértését, részben a naplók szerzőinek megismerését segítik.

Hueber Antal (Antonius Hueber) a Harruckern család káplánjaként látta testközelből urai mindennapjait, és töltötte velük 1743–1758 között a nyári hónapokat több ízben Gyulán.

Feljegyzései komoly segítséget nyújtottak a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont állandó kiállításának készítői számára is – jegyzik meg a közleményben.

A 18. századi arisztokrácia mindennapjai – Therese Corzan és Hueber Antal naplói (1757-1759) című könyv gyulai bemutatóján a 18. századi forráskiadvány közreadóival, Arany Krisztina és Laczlavik György főlevéltárosokkal, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főosztályvezetőivel hallgathatnak meg egy beszélgetést az érdeklődők az Almásy-kastély kápolnájában kedden 17 órakor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár