2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Iraki kínzások francia módra

2004. június 30. 12:00

Korábban


Az örmény genocídium

Az első világháborúban mintegy kétmillió örmény élt az Oszmán birodalom területén, ebből a becslések szerint másfélmilliót öltek meg a törökök 1919 és 1923 között.

Az esetek többségében megöltük őket

Korabeli hír: baloldali pártok
tárgyalásokért tüntetnek
A francia hadsereg tömeges kínzásokat és kivégzéseket vetett be, hogy megtörje az algériaiak ellenállását, de hiába. Franciaország 1962-ben, Charles de Gaulle tábornok elnöksége alatt ismerte el Algéria függetlenségét. "A francia hadsereg széles körben alkalmazta Algériában az általuk csak 'la gegene'-nek nevezett kínzást: elektromos áram vezetését a nemi szervbe" - emlékszik vissza Duquesne. A franciák algériai hadműveleteit sokan a gerilla-ellenes harcmodor első gyakorlati megjelenésének tekintik, amely befolyásolta az amerikaiak harcmodorát Vietnamban és más helyeken.


Marie-Monique Robin televíziós újságíró dokumentumfilmet forgatott a franciák szerepvállalásáról a dél-amerikai ellenforradalmi megmozdulásokról az 1970-es években. Kiderítette, hogy azok a francia főtisztek, akik részt vettek az algériai háborúban, amerikai katonai akadémiákra mentek tanítani.


"Paul Aussaresses tábornok a második legmagasabb rangú francia katona volt Algériában az 50-es évek végén, és ő volt felelős a kínzások legnagyobb részéért. Fort Braggben tanított 1960 és 1963 között" - mondta Robin az IPS-nek. Fort Bragg az amerikai hadsereg különleges műveleteket végrehajtó csapatainak központja. Ezek a csapatok a lélektani hadviselésre specializálódtak, amibe a kínzások is beleértendők.


Aussaresses argentin és brazil katonai akadémiákon is tanított az 1970-es évek elején. Néhány évvel később ezek a hadserek megindították a Condor-hadműveletet, melynek célja a jobboldali diktatúrák ellenfeleinek eliminálása volt.


Aussaresses nyilvánosan is elismerte, hogy az algériai háború idején a francia tisztek csak egyszerűen "halálbrigádnak" hívták a titokban működő csapatokat, melyeknek feladata a terroristának tekintett algériaiak kínzása és kivégzése volt. "A kínzásnak megvolt a haszna" - írta 2001-ben megjelent könyvében (Algéria - Különleges Szolgálat 1955-1957). "Az emberek többsége megtörik és beszél. Aztán az esetek többsgében megöltük őket. Hogy okozott-e ez lelkiismereti problémát? Azt kell mondanom, hogy nem. Hozzászoktam az ilyesmihez."


Egy francia bíróság 2002-ben 8000 dollárnak megfelelő összegű bírsággal sújtotta Aussaresses-t ezekért a kijelentésekért. A hadsereg megfosztotta minden rangjától és kitüntetésétől, és eltiltotta az egyenruha viselésétől.


Egy 1962-es, a franciák algériai ténykedésével foglalkozó amnesztia-rendelet értelmében az Aussaresses és társai által elkövetett kínzások és önkényes kivégzések soha nem büntethetők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár