2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Iraki kínzások francia módra

2004. június 30. 12:00

Korábban


Az örmény genocídium

Az első világháborúban mintegy kétmillió örmény élt az Oszmán birodalom területén, ebből a becslések szerint másfélmilliót öltek meg a törökök 1919 és 1923 között.

Az algíri csata

Az amerikai hadsereg nemrégiben szakértők előtt mutatta be "Az algíri csata" című filmet, mely az algériai fővárosban folytatott 1957-es gerilla-ellenes harcokról szól.


Az olasz rendező, Gillo Pontecorvo 1965-ös filmje ugyan nem dokumentumfilm, hanem fikciós történet, mégis igen realisztikusan mutatja be a francia kolonialisták ellen szövetkező nagyvárosi gerilla-mozgalom növekedését. A forgatókönyvet az FLN egyik vezetője, a francia börtönöket is megjárt Saadi Yacef írta.


Pontecorvo bemutatja, miként vetettek be a franciák egyre több és több kínzást, brutális megaláztatást és tárgyalás nélküli kivégzést, hogy megtörjék az FLN-t. Ám ezek a módszerek legfeljebb pürroszi győzelmet hoztak a franciáknak. Lejáratták a hadseregüket, és csak tovább erősítették az ellenállási mozgalmat.


"Az algíri csatát" vagy 40 katonatisztnek és polgári Pentagon-tisztviselőnek mutatták be tavaly. Arra kérték őket, elemezzék a film által felvetett problémákat, vagyis azt, mivel jár a hadviselés egy arab társadalomban.


A filmvetítésre szóló meghívón ez volt olvasható: "Hogyan lehet megnyerni a háborút a terrorizmus ellen, és elveszteni az eszmék háborúját. Gyerekek, akik nyíltan tüzelnek katonákra. Nők, akik kávéházakban bombákat rejtenek el. Csakhamar a teljes arab népesség felsorakozik az elvakultak mögé."


A szórólap így folytatódott: "Ismerősnek hangzik? A franciák tudják, hogy kell csinálni. A módszer taktikailag beválik, ám stratégiailag csődöt mond. Ha meg akarja érteni, miért, jöjjön el erre a ritka alkalomra, amikor levetítik ezt a filmet."

 

A francia és az amerikai hadsereg is szörnyű tetteket követett el a helyi lakosok ellen - de az is igaz, hogy szörnyű ellenséggel álltak és állnak szemben. A történészek, újságírók feladata csak az, hogy ha nem is állásfoglalás nélkül, de józanul és kiegyensúlyozottan tájékoztassák a közvéleményt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár