2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rockalbumok, amelyekért 1991-ben megőrültünk

2021. március 26. 14:14

A Rocker Rádió a tavaly márciusi lezárások idején nagy sikerrel szavaztatta meg hallgatóit a Rocker ABC játékban. Ennek a folytatása a Metal Történelem, amelynek keretében ma, március 26-án 1991 legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz is otthonülős lesz, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegramhundub) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy a bezártság órái kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, március 26-án 1991 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

Love me Forever címmel még egy ballada is helyet kapott a Motörhead 1991-ben kiadott kilencedik stúdióalbumán, az 1916-on, amely végül az első Grammy-jelölést is meghozta Lemmyéknek. A zenekar számos új dolgot kipróbált a stúdióban, a címadó tételben például cselló is hallható. A nagylemez borítója viszont kicsit el lett hibázva. Lemmy később így beszélt erről: Európa összes zászlóját megtalálod a borítón, kivéve Franciaországét. És a lényeg, hogy a címadó dal arról a csatáról szól, amit Franciaországban vívtak! De mit lehet tenni?

Mivel előző nagylemezük minden várakozást felülmúlóan szerepelt, így a Sepultura kiadója alaposan belenyúlt a zsebébe, hogy a zenekar elkészíthesse negyedik nagylemezét, az 1991-ben kiadott Arise-t. Ezúttal már az is belefért, hogy a srácokat átröptessék Floridába, ahol a korszak sztárproducere, Scott Burns stúdiójában rögzíthették az album dalait. A frontember Max Cavalera emlékei szerint az USA-ban töltött néhány hét leginkább egy death metal házibulira emlékeztetett, hiszen a Morrisoundban folyamatosan ott lógott a helyi zenei élet krémje.

Nem járunk messze az igazságtól, ha azt állítjuk, hogy a Metallicát ötödik nagylemezük, az 1991. augusztus 12-én kiadott Metallica emelte a mainstream szupersztárok sorába. A rajongók által előszeretettel csak Fekete Albumnak hívott korongot a korai korszak híveinek egy része egyfajta árulásnak tekintette a zenekar részéről, és ezért sokan inkább új kedvenc után néztek. A rajongótábor létszáma azonban nem csökkent, sőt köszönhetően többek között az MTV hathatós segítségének, a többszörösére duzzadt. Az albumból pedig mára eladtak majdnem 20 millió példányt.

Hatalmas várakozás előzte meg a szakma, valamint a rajongók részéről egyaránt az alig egy évvel korábban alakult magyar heavy metal szupergroup, az Ómen bemutatkozó albumának megjelenését. Az 1991-ben Feketében címmel kiadott korong pedig maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ahogy azt egy szakíró megfogalmazta: Az Ómen ezzel a nagylemezzel becsempészte a Nyugatot a rendszerváltás utáni zűrzavarba.

Kevés rockalbum megjelenését előzte meg akkora érdeklődés, mint amit a Guns n' Roses össze tudott hozni 1991-es dupla nagylemezével, az Use Your Illusion I-II-vel. Világszerte számos lemezbolt már éjfél után egy perccel kinyitott a debütálás napján, valamint a kiszolgáló személyzet létszámát is jelentősen megemelték, hogy képesek legyenek kielégíteni a fanatikus rajongók rohamát. Az aktuális Billboard lista első két helye pedig így nézett ki azon a héten: 1. Use Your Illusion II. 770 ezer eladott példány, 2. Use Your Illusion I. 685 ezer eladott példány.

Fanatikus kosárlabda-rajongókat találhatunk a Pearl Jam tagjai között. Ezt az állítást támasztja alá az is, hogy bemutatkozó albumuk, az 1991 augusztusában kiadott Ten címe is kedvenc játékosuk, az akkoriban a New Jersey Nets-et erősítő Mookie Blaylock mezszámát takarja. A lemez óriási sikert aratott, ennek ellenére a tagok a földön tudtak maradni. A frontember, a nem sokkal korábban még benzinkutasként dolgozó Eddie Vedder például így fogalmazott: Akkora sikert, amekkorát a Ten aratott, nem igazán lehet felfogni, de nekem ez csak annyit jelentett, hogy fél évre előre ki tudtam fizetni a lakbéremet.

Bár sokan megpróbálták begyömöszölni a hair metal feliratú fiókba a Skid Row-t, a zenekar ennek keményen ellenállt. A csapat frontembere, Sebastian Bach például kijelentette, hogy a banda heavy metalt játszik, ő pedig személy szerint a világ egyik legnagyobb Judas Priest rajongója. Második nagylemezükkel, az 1991-ben kiadott Slave to the Grinddal végérvényesen kiléptek mentoraik, a Bon Jovi árnyékából. A korabeli rocksajtó viszont nem nagyon értette a miérteket. Ahogy azt Bach kifejtette: „Az első lemeznél azzal jöttek, hogy szépfiúk vagyunk, Bon Jovi másolatok stb. A másodiknál pedig azt kérdezték, hogy hol vannak a slágerek? Csupa hülyeséggel zaklattak!”

Összesen alig fél órás a játékideje a Moby Dick második nagylemezének, az EMI-Quint által 1991-ben kiadott Kegyetlen éveknek. Az album rövidsége ellenére a hazai thrash metal egyik alapművévé vált az elmúlt évtizedekben, a banda nevét pedig végérvényesen megismertette a magyar metalosok népes táborával. Az album egyébként a rajongói igényeket maximálisan szem előtt tartva 2016-tól egy alaposan megerősített hangzású újrakiadás formájában ismét beszerezhető.

Fontos dátum 1991. szeptember 17-e Ozzy Osbourne sztorijában. Egyrészt ezen a napon jelent meg hatodik szólóalbuma, a Motörhead-főnök, Lemmy Kilmister aktív dalszerzői közreműködésével elkészített No More Tears, másrészt pedig ekkor jelentette be első alkalommal a Sötétség Hercege, hogy részéről ennyi volt, a lemezbemutató turné végeztével nem koncertezik soha többé. Ez pedig lassan harminc éve történt.

Alig két év leforgása alatt hatalmasat fordult a világ a Nirvana tagjaival. Míg 1989-ben még egy rozzant kisbusszal turnéztak Európában, többek között Budapestet is útba ejtve, addig 1991 végére már a lábuk előtt hevert mindenki. Igaz, ehhez szükség volt egy olyan korszakalkotó albumra, mint az 1991. szeptember 24-én üzletekbe került Nevermind. Álljon itt egy adat a statisztikák szerelmeseinek: A Nevermindból, a hatalmas slágerré váló Smells Like Ten Spirit videójának megjelenésétől számítva átlagosan heti 300 ezer példány talált gazdára, csak az Egyesült Államokban.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itthundubon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár