Legendás apák és fiúk

Marco Polo és a titokzatos Kína

2004. június 15. 15:35

Mintegy 700 évvel ezelőtt egy velencei fiatalember 24 évig tartó utazásra indult. Odüsszeiája során a földkerekség legtávolabbi pontjaira is eljutott. A világ leírása című könyvével történelmet írt és alakja körül legendák szövődtek.

Június 15-én, éjfélkor
A sorozatban Mike Yamashita, a National Geographic Channel fotósa amellett, hogy megkísérel fényt deríteni a Marco Polo-rejtélyre, ellátogat a híres utazás legfontosabb helyszíneire is, hogy kiderüljön: változott-e valami Ázsiában az elmúlt hét évszázad során?

 

Marco Polo Ázsiában megélt hihetetlen kalandjai évszázadokon át izgalomban tartották a kalandorok és utazók fantáziáját. De vajon a híres felfedező valóban járt azokon a helyeken, melyeket a "Világ leírása" című könyvében említ, vagy csak kitalált történetekről van szó? Az emberekben évszázadok óta él a kétely, hogy vajon Ázsiát átszelve tényleg eljutott-e Kínába. Hogy tényleg visszatért-e, és könyvet írt róla. Vannak, akik a létezését is kétségbe vonják. A "Marco Polo-lázzal" megfertőződött Mike Yamashita úgy gondolja, hogy az igazság kiderítésének az a legjobb módja, ha maga is végigjárja az Ázsia legősibb és legnehezebben megközelíthető tájain végigkanyargó utat.

 

Marco 17 éves volt, amikor apja és nagybátyja társaságában sorsfordító útra indult. Kereskedők voltak, és Velence a 13. században a Földközi-tenger térségének virágzó kereskedelmi központja volt. Ám Európát nagyon keveseknek volt bátorsága elhagyni. Akkoriban még sokan laposnak hitték a Földet. Az európaiak közül - egy maroknyi hittérítőtől eltekintve - senki nem merészkedett volna ilyen távolra. Marco Polo 1271-ben hagyta el Velencét. Irakon, Iránon és Afganisztánon át három év múlva érkezett meg a Kína és Afganisztán között fekvő Pamír-hegységbe. A háromrészes sorozat első epizódjában megismerhetik ezt a könyörtelen tájat.

 

A második epizódban Mike a Takla-Makán sivatagból Jünnan tartomány érintésével a belső-mongóliai Xanaduba utazik, ahol Marco Polo 17 éven át állt a híres Kubiláj kán szolgálatában. Útközben számtalan kérdés vetődik fel a legendás utazó beszámolójának hitelességével kapcsolatban: vajon miért nem tesz említést a kínai teáról és az evőpálcikákról? És miként kerülhette el Marco Polo figyelmét a Nagy Fal? Mike Yamashita az elismert kínai történész, Liu Yinsheng segítségével igyekszik megfejteni az immár hét évszázados rejtélyt.

 

A befejező részben Yamashita felkeresi Jangcsou városát - melynek Marco Polo a beszámoló szerint három éven át kormányzója volt -, majd továbbutazik Jünnanba, ahol rátalál az utazó híres könyvében, a "Világ leírásában" is említett nyershús-evő népcsoportra. Útját kelet Velencéjében, a csatornákkal átszőtt Szucsouban fejezi be, melynek díszes hídjai és vízre néző házsorai közt a hét évszázaddal ezelőtt itt járó Marco igazán otthon érezhette magát. A Marco Polo által leírt történetek hitelességét sokan ma is megkérdőjelezik, pedig Marco saját bevallása szerint "csupán a felét írta le annak, amit Ázsiában látott".

 

A film adásban: június 15, 16, 17-én éjfélkor. Ismétlés: 22, 23, 24-én délben.

 

2018. ősz: Legendás apák és fiúk
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!