2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A sorozatos hibák ellenére sikerült a déliek merénylete Lincoln ellen

2020. október 10. 08:35 Múlt-kor

Abraham Lincolnt manapság is az Egyesült Államok egyik legnagyobb elnökeként emlegetik, arcmása felkerült a Mount Rushmore-ra is. A republikánusok első elnökét az amerikai polgárháború utolsó napjait követően ölték meg. A merényletet egy kiterjedt csapássorozat részének szánták, hogy ezzel fordítsák meg a háború menetét, de végül csak Lincoln esett áldozatul a gyilkos tervnek.

Az elnök és a háború

Abraham Lincoln nem született jómódú családban, így nem volt eredendően predesztinálva arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen belőle. A magas és éles eszű fiú azonban a mostohaanyja hatására, valamint szorgalmas önképzésének köszönhetően aránylag gyorsan emelkedett a társadalmi ranglétrán. Földmérő és ügyvéd is volt, mindkét foglalkozását autodidakta módon sajátította el.

Első politikai tisztsége New Salem postamestersége volt 1833-tól. Ekkoriban a Whig Párt színeiben politizált, és az ő soraikban ült akkor is, amikor Illinois államban képviselővé választották 1834-ben.

Amerikában az idő tájt a rabszolgaság kérdése osztotta meg leginkább a társadalmat és a politikai életet, maga a Whig Párt is a belső harcoknak lett az áldozata, noha két alkalommal is megnyerte az elnökválasztást.

Lincoln az újonnan megalakuló Republikánus Párt színeiben szállt versenybe 1860-ban az illinois-i szenátusi székért, és a Stephen Douglasszel folytatott vitái annyira híressé tették a nevét, hogy a veresége ellenére a republikánusok elnökjelöltjévé választották.

Az egyik legnagyobb ellenfelét, William H. Sewardot azzal múlta felül, hogy kevésbé radikális abolicionistának gondolták. A demokraták ugyancsak megosztottak voltak, és két jelöltet is elindítottak, úgyhogy Lincoln erős ellenfél nélkül maradt, és begyűjtötte a szükséges elektori szavazatokat.

Hiába lett azonban elnök Lincoln, a rabszolgaság kérdése annyira kettéosztotta az USA társadalmát, hogy a déli államok kiléptek, és megalapították az Amerikai Konföderációs Államokat.

A háború kezdetén az erőviszonyok kiegyenlítettek voltak, de az északiak lassan fölénybe kerültek, és az 1863-as gettysburgi csatát követően átvették a kezdeményezést. Lincoln 1864-ben sikeresen újraválasztatta magát elnöknek, és 1865-ben nagyon közel került a polgárháború lezárásához.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Lewis Powell besétált a korábban balesetet szenvedő Seward külügyminiszter betegszobájába, és egy nagy késsel többször arcon és nyakon szúrtaA merényletsorozatot egyedül az elnök nem élte túlWilliam Henry Seward külügyminiszterJohn Wilkes Boothnak nagy szerencséje volt, ugyanis az elnök őrzésére kirendelt John Frederick Parker a színdarab közben elment inni a közeli kocsmábaBooth ismerte a színdarabot, így pontosan tudta, mikor fognak nevetni a nézők, és akkor lőttBooth-t harc során lőtték le, négy elfogott társa pedig bitófán végezte

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár