2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Eltűnt világok nyomában: Szantorin

2002. december 31. 16:13

Háromezer-ötszáz évvel ezelőtt kitört a Földközi-tenger egyik vulkánja. 35 köbkilométernyi tajtékkő és hamu robbant a légkörbe, s mindez Európa szívében történt. Ötven éven belül Európa első civilizációja eltűnt a föld színéről. A rómaiakhoz hasonló, civilizált, békeszerető nép egyszerűen semmivé lett. Vajon ez a robbanás idézte elő ennek az egyedülálló társadalomnak a pusztulását? Ha igen, akkor ez a kitörés az egész történelmet megváltoztatta.

január 5-én és 12-én, este 11-kor

Játsszon velünk és nyerjen
National Geographic ajándékokat!

1. rész: január 5-én 23.00
2. rész: január 12-én, 23.00
Az ókori világ egyik nagy rejtélye Európa első hatalmas civilizációjának az eltűnése. Egy figyelemre méltó nép egyszerűen csak eltűnt a föld színéről, és senki sem tudja, hogy miért. Azt biztosan állíthatjuk, hogy hirtelen pusztultak el. Egyesek úgy vélik, hogy szomszédaik megtámadták és megölték őket. Hogy valóban ez történt-e, valószínűleg örök rejtély marad. Éppen 100 évvel ezelőtt bukkantak a régészek az első jeleire annak, ami itt, Kréta szigetén történhetett. Egy hatalmas palota ásatásán négyemeletes épületeket, mintegy ezerötszáz termet találtak 13 ezer négyzetméternyi területen. A palota belsejében talált lefelé keskenyedõ, kúp alakú oszlopok, az elegáns világítóudvarok és freskók az egész világot lenyűgözték. 1900-ig mégis rejtve maradt elõttünk ez a finom stílusú, fejlett kultúra. Vajon mi történt ezekkel az emberekkel? Talán egy földrengés pusztította el őket, vagy egy hatalmas árhullám mosta el civilizációjukat?

Ajánlat
A minószi Atlantisz
1500 terem a föld alatt
A régészek az eltűnésüket végül egy 120 km-re fekvő szigeten bekövetkezett robbanásszerű kitöréssel hozták összefüggésbe. Lehet, hogy egy vulkán tüntette el őket a föld színéről? A görögországi Szantorin szigetén máig láthatók annak a kitörésnek a bizonyítékai, amely az egész ókori világot megrázta. Thera városát, amely egy kiterjedt kaldera, azaz egy hatalmas, 16 km széles vízzel teli beomlott kráter peremén épült – egy olyan vulkán utolsó robbanása pusztította el, amely talán örökre megváltoztatta világunkat. Mark Davies vulkanológus az elmúlt évtizedet a Szantorin vulkán történetének aprólékos megismerésével töltötte azért, hogy megjósolhassa annak következő megmozdulását. Nagyon fontos annak megértése, hogy mi is történt 3500 évvel ezelőtt. Davies-nek mára meggyőződésévé vált, hogy a Szantorin kitörése volt a leghatalmasabb eddigi történelmünkben. Négyszer akkora erővel tört ki, mint a Krakatau vulkán...

Válaszolj az alábbi két kérdésre és nyerj National Geographic ajándéktárgyakat!

 • Milyen esemény következtében ért véget a minószi kultúra Kr. e. 1400 körül?
  a) a Szantorin vulkán kitörése
  b) az akhájok győzelme Kréta felett
  c) egy földrengéssorozat
 • A Kikládok szigetei közül melyiknek volt eredetileg Hiera a neve?
  d) Palaea-Kaimeni
  e) Nea Kaimeni
  f) Thíra A megfejtést az [email protected] címre várjuk. A tárgy/subject rovatba írd bele: NGC.


  Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

  Miért támogassam a Múlt-kort?

  2022. nyár: Mesebeli menyegzők
  Olvasta már a Múlt-kor
  történelmi magazin
  legújabb számát?

  kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

  Nyomtatott előfizetés vásárlása
  bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
  Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
  9 945 ft 8 990 Ft
  Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
  Az első 500 előfizetőnek.
  20 000 ft 14 990 Ft
 • Legfrissebb
  Legolvasottabb

  Játsszon!

  Miről híresült el I. Miklós pápa?

  Történelmi adattárak

  Mi történt a szülinapomon?

  Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

  Bezár