2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kert, ahol a levegő is halálos lehet

2018. október 2. 17:56 Múlt-kor

Alnwick történelmi várának kertje Észak-Anglia egyik legszebb látványossága, ahol több holdnyi színes növény erdejében barangolhatnak a látogatók, megcsodálva az illatos rózsákat, művészi formákra vágott sövényeket és káprázatos szökőkutakat. Alnwick határain belül azonban van egy fekete vaskapu mögé zárt hely, ahol a látogatóknak kimondottan tilos a növényeket megszagolni: ez a Mérgeskert, amelyben 100 hírhedt gyilkos növény is él.

1995-ben Jane Percy lett az Északkelet-Angliában található, a skót határig elterülő Northumbria megye hercegnéje, miután férje bátyja váratlanul elhunyt. A címmel együtt járt Alnwick vára is, amely Northumberland hercegeinek hagyományos székhelye (és az első két Harry Potter-mozifilm fő forgatási helyszíne is). Miután a család beköltözött a várba, Percyt arra kérte férje, hogy kezdjen valamihez a kerttel, amely ekkor egy használaton kívüli faiskola volt csupán, karácsonyfának szánt fenyők soraival.

„Azt hiszem, úgy gondolta, 'ezzel majd ellesz csendben, elültet néhány rózsát, aztán annyi'” – mondja a hercegné. Percy azonban jóval többet ültetett néhány rózsánál: 1996-ban felfogadta Jacqes Wirtzet, a párizsi Tuilériák és a francia elnöki rezidencia kertészét, hogy segítsen újragondolni Alnwick kertjeit. Ma a kert 14 holdon terül el, és több mint 600 000 látogatót vonz évente, amivel Észak-Anglia egyik legnépszerűbb turistaattrakciójává vált.

„Rájöttem, hogy valami igazán nagyszerűt is alkothatok a megfelelő csapattal” – mondja a hercegné. Tudta azonban azt is, hogy többre lesz szüksége ennél: valami pluszra, amely különbbé teszi ambiciózus projektjét az angol vidék számtalan más kertjétől. „Ha valamit elkezdesz építeni, különösen, ha turistaattrakció, valami nagyon egyedinek kell lennie” – mondja. „A mindenre kiterjedő egységesítés olyan dolog, amelyet utálok manapság. Arra gondoltam, 'próbáljunk meg valami igazán mást.'”

A hercegné először arra gondolt, gyógynövénykertet hozna létre, de egy olaszországi út másfelé terelte figyelmét: miután meglátogatta a hírhedt Medici-család padovai kertjét, melyben mérgező növények tömkelege található, Percy gyilkos fajokkal kívánta beültetni kertjét. Egy újabb út – ezúttal a középkori Skócia legnagyobb kórházának régészeti lelőhelyére, ahol hajdanán bolondító beléndekkel, foltos bürökkel és ópiummal átitatott szivacs segítségével altatták a műtendő betegeket – csak erősített ebbéli meggyőződésén.

„Arra gondoltam, 'ez a gyermekeket is érdekelné'” –mondja. „A gyermekeket nem érdekli, hogy az aszpirin egy fa kérgéből készül. Ami igazán érdekes, az az, hogy egy növény hogyan öl meg, hogy hogyan hal meg a beteg, és hogy mit érez, mielőtt meghal.” Így aztán a hercegné elkezdte összegyűjteni a különféle halálos növényfajokat az elképzelt Mérgeskertjéhez. A tervezett 100 faj kiválogatása közben egyetlen követelménye volt: jó történetnek kellett hozzájuk kapcsolódnia. Ez azt jelentette, hogy az olyan egzotikus gyilkosok, mint a Dél-Amerikában honos angyaltrombita (Brugmansia) az ismertebb és gyakoribb mérges növények, így például a sövényként gyakori balkáni babérmeggy mellett foglalnak helyet.

„Az az igazán különleges a növényeket illetően, hogy a leggyakoribb fajok azok, amelyekről az emberek nem is tudják, hogy gyilkosok” – mondja a hercegné. A látogatók gyakran megdöbbennek, hogy az Angliában egyik leggyakoribb sövény csaknem minden része nagy mennyiségű ciánt tartalmaz. Némelyikőjüknek azonban volt már tapasztalata vele – a hercegnőnek többen is mesélték, hogy a kivágott sövényeket szállító teherautók sofőrjei eszméletüket vesztették a volánnál a növények által kibocsátott méreg miatt.

A növények halálosan mérgező mivolta miatt a látogatóknak tilos megszagolni, megérinteni vagy megkóstolni őket, azonban még e szabályok mellett is történnek balesetek. Idén nyáron például heten is eszméletüket vesztették a kertben a növények által a levegőbe bocsátott mérgek belélegzésétől. „Az emberek azt hiszik, túldramatizáljuk a dolgokat, amikor erről beszélünk, én azonban olvastam az egészségügyi és biztonsági jelentéseket” – mondja a hercegné.

A Mérgeskert edukációs küldetése részeként Percy egy sor olyan növényt is termeszt, amely különféle kábítószerek alapanyagaként is szolgál, a kannabisztól a kokáig, amelyeket az iskolások drogokkal kapcsolatos felvilágosítására használnak. „Ez arra jó, hogy tanítsuk a gyermekeket, miközben észre sem veszik, hogy tanórán vesznek részt” – mondja.

Más mérgező növények kevésbé lehetnek ismertek az európai közönség számára, azonban ugyanolyan halálosak. A hercegné egyik kedvenc növénye a dél-amerikai angyaltrombita, amely egyébként a burgonyafélék családjába (Solanaceae) tartozik, és vadon terem a területeken, ahol őshonos. „Elképesztő afrodiziákumként hat, mielőtt megöl” – mondja Percy, hozzátéve, hogy a viktoriánus korban a hölgyek gyakran tartották kártyaasztalukon a növény virágát, és pollenjéből apró adagokat adtak teájukhoz, hogy LSD-szerű hallucinációs hatást idézzenek elő. „Nagyszerű módja a halálnak, mivel meglehetősen fájdalommentes” – mondja. „A jó gyilkos gyakran hihetetlen afrodiziákum is.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Alnwick váraAngyaltrombitaLady Jane Percy, Northumberland hercegnéjeBalkáni babérmeggy sövényként

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár