2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közel-múlt

2003. május 30. 10:52

`Névtelenek` történetei

A történelmet azonban nemcsak a politikai élet szereplői alakították, hanem mindennapi cselekedeteikkel a `hétköznapi` emberek is. A `Névtelenek` történetei című fejezet, történelmünk egy másik dimenzióját mutatja meg: a korabeli mindennapok történelmével ismerkedhet az olvasó. A múlttal szemben dolgozó diszpozíciók talán a közelmúlttal kapcsolatban a legerősebbek. A `személves jellegű` források közreadása segítheti a korszak történetének a mindenkori politika diskurzusaitól függetlenedő értelmezését.

1943-44-ben moldvai csángók kértek segítséget az anyaország illetékes hivatalaitól. Beszédesek az erről szóló archaikus nyelvezetű dokumentumok.

1945-ben a zalaegerszegi szabóknak kellett eljárniuk a hatalommal szemben saját érdekükben, még ha nem is az igazukért. Nyilas párttagságukat az Igazoló Bizottság előtt azzal magyarázták, hogy csak az kaphatott cérnát, aki belépett a pártba.

A következő történet Koltai András tollából arról szól, hogy a tatai rendház felszámolásakor Hegyi Ferenc piarista rendtanár motorkerékpárjára a megyei tanács egyik alkalmazottja tette rá a kezét. A szerzetes, aki forrásaink tanúsága szerint szeretett motorozni, éveken át rendíthetetlen elszántsággal harcolt igazáért, mígnem kártérítést kapott a jogtalanul elvett vagyontárgyért.

Végül a fejezetet magyar katonák történetei zárják a vietnámi háborúból, olyan katonáké, akik nem bírták a ríjuk nehezedő pszichikai nyomást, és megszöktek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár