2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közel-múlt

2003. május 30. 10:52

A történelem formálói

A kötet első fejezete (A történelem formálói) az ország jelenkori történelmében kiemelkedő szerepet játszó személyiségek életéből villant fel pillanatképeket.

Bárdossy László személye élénk viták tárgya ma is, az itt közölt dokumentumok segíthetik a Bárdossy-per mélyebb megismerését, sokoldalúbb értelmezését.

Mindszenty személye az 1970-es években diplomáciai egyeztetések tárgyává vált, s ő epizódszereplőjévé saját történetének. Ahogy Szatucsek Zoltán méltán írja, „a történet, mely az Országos Levéltár dokumentumaiból kikerekedik, drámai színház repertoárjában is megállná a helyét".

Kádár Jánost Pintér Tamás és Tóth Eszter Zsófia írásai nem saját politikai szerepén, személyes motivációin keresztül láttatják, ahogyan a pártfőtitkár alakját a legújabb elemzések is bemutatják, hanem a kortársak szemével. A dokumentumokban államvédelmi beosztottak köszöntik őt „szívvel, lélekkel és ésszel", majd a budai Harisnyagyár egyik munkásnője üdvözli személyes találkozásuk alkalmával, csókkal.

A „történelem formálóit” a politika- és a diplomáciatörténet szempontjából is megismerhetjük. Janek István Nagy Imrének, a mártír miniszterelnöknek a jugoszláv követségről történt "elrablásának" részleteit ismerteti - kevéssé ismert történet a forradalmat követő megtorlások történelméből, Garadnai Zoltán forrásközlése pedig arról tudósít, hogy Kádár 1964-ben a francia nagykövettel tárgyalt - érdekes történet a Kádár-rendszer külpolitikai elismertségéről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár