2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Unaloműző társasjátékokkal bocsátották a túlvilágra halottaikat a vikingek

2016. augusztus 2. 17:12

Gyakran társasjátékokkal temették el halottaikat a vikingek, hogy így biztosítsák túlvilági szórakozásukat. A kutatók szerint az élőknek több jó okuk is volt arra, hogy így cselekedtek, és nem hagyták unatkozni az eltávozottakat. 

A 15. századig a ma Skócia részét képező Orkney-szigetek norvég uralom alatt álltak. A területet az északiak egyfajta hídfőállásként használták, amelyről könnyedén elérték a brit szárazföldet. A félelmetes harcosoknak köszönhetően a szigetek tele vannak régészeti leletekkel. A kutatók legalább két olyan temetkezési helyet is feltártak, ahol a tetemek mellé társasjátékokat is temettek. Mark Hall, a Perth Museum munkatársa nemrég publikálta új kutatásai eredményeit az Észak-Európa-szerte megtalálható viking „társasjáték-temetkezésekről”. A 36 általa tárgyalt temetkezés közül kettő Orkney szigetein, Rousay-n és Sanday-n található. 

A 9. századi rousay-i lelőhelyen a régészek egy férfi csontváz mellett 25, csontból készült társasjáték-tartozékot és egy dobókockát találtak. Sanday-n egy nagyjából ugyanebből az időszakból származó sírban egy férfi, egy fiatal fiú és egy idős nő csontvázát találták meg. A hajóban eltemetett földi maradványok mellett 22 halcsontból készült játéktartozékot helyeztek el.

Hall szerint a halottak hasonló tárgyakkal együtt való eltemetésére részben az emlékezés aktusaként tekinthetünk, másrészt pedig az élők így szerették volna biztosítani, hogy a holtak ne szenvedjenek hiányt semmiben, és ne jusson eszükbe visszajönni az élők világába kísérteni. A kutató szerint a társasjátékok szorosan összefüggtek az elhunyt harcosi státuszával. A játékdarabok elhelyezése a halott mellett annak képességeire és társadalmi szerepére való emlékezést is szolgálta. A halott mellé temetett társasjáték talán azt is jelenthette, hogy a vikingek szerint az elhunyt felkészült a túlvilági utazásra. A játékdarabokat többféle társasjátékhoz is felhasználhatták, többek között egy hnefatafl nevű, sakkhoz hasonló játékhoz is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A sanday-i hajó rekonstrukciós rajza

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár