2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fedezze fel III. Richárd sírját 3D-ben

2016. március 23. 18:28

A Leicesteri Egyetem régészei, akik három és fél évvel ezelőtt egy parkoló alatt fedezték fel Anglia utolsó, csatában elhunyt királyának elveszett maradványait, most egy háromdimenziós, forgatható számítógépes modellel álltak elő, amely egyedülálló betekintést nyújt a különleges sírba, ahol az ellentmondásos megítélésű uralkodó félévezreden át nyugodott.

Míg mostanság Leicester városa a futballcsapat Premier League-i sikereitől hangos, négy évvel ezelőtt III. Richárd angol király évszázadok óta ismeretlen sírhelyének felfedezése miatt került reflektorfénybe az észak-angliai település.

III. Richárd (1483-1485) az utolsó York-, illetve Plantagenet-házi király volt, s egyben az utolsó olyan angol uralkodó, aki ütközetben veszítette életét. Uralkodása mindössze két évig tartott, távoli rokona, Tudor Henrik taszította le a trónról. Földi maradványait három és fél éve, 2012 szeptemberében tárták fel egy leicesteri parkoló betonja alatt, nem messze attól a helytől, ahol a Rózsák háborúját (1455-1485) lezáró bosworthi csata zajlott. A későbbi VII. Henrik felkelőserege a legyőzött és megölt Richárd lecsupaszított, sebekkel borított holttestét lóhátra kötözve tette közszemlére Leicesterben. Richárd ruhátlan maradványait annak idején ellenfelei koporsó nélkül, összekötözött kézzel vetették egy sebtében kiásott sírgödörbe a Grey Friars ferences kolostor templomának kerengőjében.

(Ha a videó nem tölt be, kattintson ide.)

Ahogy arról itt a Múlt-koron mi is rendszeresen beszámoltunk, az elmúlt három évben számtalan vizsgálatot végeztek III. Richárd maradványain. A kutatók egyebek mellett megállapították, hogy bár súlyos oldalirányú gerincferdülése (szkoliózisa) volt, mégsem alakult ki nála gerincpúp, mint ahogy William Shakespeare drámájában ábrázolta a királyt, valamint hogy gyerekként szőke és kékszemű lehetett. A Leicesteri Egyetem kutatói a legmodernebb képalkotó eljárásokat alkalmazták, így CT segítségével vizsgálták a csontvázat, a háromdimenziós szerkezetmeghatározást lehetővé tévő röntgen-mikrotomográfia segítségével pedig a csontokon ejtett sérüléseket elemezték.

Egy 2015 eleji, videón is bemutatott kutatáson a szakértők összesen 11 szúrt és vágott sebet találtak a Plantagenet-házi király csontvázán, ebből kilencet a koponyáján, kettőt pedig a hátsó részén: egy 60-szor 55 milliméterest, illetve egy 31-szer 17 milliméterest. A sérüléseket tőrrel, karddal és alabárddal okozták. Mivel nem volt semmiféle sebgyógyulásra utaló jel, teljesen egyértelmű, hogy a sérüléseket III. Richárd közvetlenül a halála előtt (illetve után), az ütközet során szerezte, ahol akár többen is megtámadhatták az uralkodót.

A sérülések közül hármat tartanak végzetesnek a szakemberek: a koponya alsó részén, valószínűleg karddal ejtett vágást és egy behatoló, szúrt sebet, továbbá egy medencetájéki sebet. Az úgynevezett „védekező” vágások hiánya a felső végtagokon viszont arra enged következtetni, hogy a király (bár a sisakját időközben minden bizonnyal elvesztette vagy leesett) fel volt fegyverkezve és utolsó leheletéig harcolt. A sok vért vesztő III. Richárdnál agyi vagy tüdőrög keletkezhetett, majd rövid időn belül elhunyt. Két év kutatás, valamint több mint öt évszázaddal halála után, 2015. márciusában uralkodónak kijáró méltósággal helyezték végső nyughelyére a leicesteri székesegyházban.

A Leicesteri Egyetem kutatói most egy háromdimenziós, forgatható számítógépes modellel álltak elő, amely egyedülálló betekintést nyújt a különös sírba, ahol az ellentmondásos megítélésű uralkodó félévezreden át nyugodott. A kutatók több tucatnyi, a feltárás során különböző szögből készített fényképből egy szoftverprogram segítségével hozták létre a „forgatható és nagyítható sírt”. Ez nem csupán a kutatóknak előnyös, akik az eredeti állapotot most már bármikor és bárhonnan el tudják érni, a közönségnek is remek lehetőség, magyarázta Mathew Morris, aki elsőként pillantotta meg 2012-ben a király csontvázát. Mint elmondta, tökéletesen látszik, hogy az uralkodó sírásói igen hanyag és trehány munkát végeztek: a sír alja lejtős, a test pedig kifacsart pozícióban feküdt évszázadokon át.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár