2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Karrierje alakulásának megfelelően frissíttette koporsói feliratait egy egyiptomi pap

2016. február 25. 18:25 MTI

Karrierje előrehaladtával újabb címeit is felíratta már korábban elkészült koporsóira egy Nesz-Amun névre hallgató, 3000 évvel ezelőtt élő ókori egyiptomi pap - állapították meg a cambridge-i Fitzwilliam Múzeum szakemberei, akik az intézmény új kiállítása számára végeztek tudományos vizsgálatokat a leletegyüttesen.

A múzeum internetes oldala szerint a Death on the Nile: Uncovering the Afterlife in Ancient Egypt című kiállítás az ősi egyiptomiak túlvilághitébe nyújt betekintést, emellett új információval szolgál a kiállított temetkezési kellékek elkészítéséről is. A kiállítás részét képezi Nesz-Amun hieroglifákkal és képi ábrázolásokkal gazdagon díszített koporsóegyüttese, amelyet a kutatók röntgenvizsgálatoknak vetettek alá titkai kifürkészése érdekében, emellett a belső koporsón számítógépes tomográfiás vizsgálatot (CT) is végeztek.

Julie Dawson, a múzeum főrestaurátora szerint a belső koporsót fadarabok sokaságából állították össze, bizonyos részei pedig egy régi koporsó darabjai lehettek. "A fa értékes árucikk volt, és a mesterek rendkívül képzettek voltak ezeknek a bonyolult tárgyaknak a megalkotásában, a néha nem túl ígéretes kiinduló anyagok ellenére is". A vizsgálatok más meglepetést is hoztak, a kutatók például háromezer évvel ezelőtti ujjlenyomatokat találtak, ami arra utalhat, hogy a mesterek a festés megszáradása előtt mozgatták a belső koporsó fedelét. Emellett kiderült az is, hogy a pap jó előre gondoskodott temetéséről, és később a karrierje alakulásának megfelelően frissíttette a már elkészített koporsókon szereplő címeit.

A május 22-ig nyitva tartó kiállítás kurátora, Helen Strudwick egyiptológus elmondta: ez az első alkalom, hogy ilyen változtatásokra bukkantak ókori egyiptomi koporsók esetében. "Gyakran látható a viselt rangok változása a sírfeliratokon, különösen az óbirodalom esetében, de korábban senki sem számolt be arról, hogy ilyet látott volna koporsókon" - idézte az egyiptológust a theartnewspaper.com honlap. A kutató úgy véli, létezhetnek hasonló példák, azonban eddig senki nem tárta fel azokat. Nesz-Amun valamikor időszámításunk előtt 1000 körül élhetett, és halálakor különféle vezető beosztásokat töltött be a karnaki Amon-Ré templomban, a kézművesek műhelye és a templomi írnokok is felügyelete alá tartoztak.

A pap koporsói 1822-ben kerültek a múzeumhoz, amelynek ezek voltak az egyik legkorábban beszerzett óegyiptomi leleti. Helen Strudwick szerint a férfi koporsója egy olyan ember benyomását kelti, aki nagyon büszke volt az általa viselt címekre, és nem fukarkodott a pénzzel, ha a minőségről volt szó. A fennállásának 200. évfordulóját ünneplő Fitzwilliam Múzeum kiállításán 13 ókori egyiptomi koporsót láthat a közönség eredeti kanópuszedények, istenszobrok és a Halottak Könyve fennmaradt töredékeinek társaságában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A belső koporsóUjjlenyomatok a belső koporsón

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár