2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legrégebbi iraki keresztény monostort is földig rombolta az Iszlám Állam

2016. január 20. 12:40 MTI

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet földig rombolta a legrégebbi, időszámításunk szerint 595 körül alapított iraki – Moszul közelében található – Szent Illés monostort - jelentette szerdán az AP hírügynökség. 

Az IÁ eddig már számos ókori műemléket semmisített meg az általa meghódított iraki és szíriai területeken. Az amerikai hírügynökség - az alapján, hogy egyházi vezetők és közel-keleti műemlékvédők félelmüknek adtak hangot a monostor sorsával kapcsolatban - megbízta a műholdfelvételek készítésével foglalkozó DigitalGlobe céget azzal, hogy készítsen nagyfelbontású képeket a műemlékről. Az elkészült fotók és a helyről korábban készült képek összehasonlítása alapján bebizonyosodott, hogy az IÁ - amely 2014 júniusában foglalta el a második legnagyobb iraki várost, a Bagdadtól 350 kilométerre, északra lévő Moszult - lerombolta a város mellett egy dombon, 2700 négyzetméteren elterülő, erődszerű monostort. Stephen Wood műholdképelemző szakember, az Allsource Analysis cég vezetője 2014 augusztusa és szeptembere közé teszi a barbár tett véghezvitelét.

A monostort Mar Elia asszír szerzetes alapította, és a nevét is róla kapta (nem tévesztendő össze az időszámításunk előtti 9. században élt Illés prófétával). A monostort a 17. században renoválták, de Tahmaz Nadir perzsa tábornok 1743-ban leromboltatta, és az ott élő 150 szerzetest megölette, mert nem voltak hajlandók áttérni az iszlám hitre. Az épület néhány helyiségét a 20. század elején részlegesen helyreállították. A félig romos épület sok évszázadon át keresztény zarándokhely volt. Az iraki háború után az országot megszálló amerikai erők őrizték a monostort, a katonák látogatni kezdték és valamennyire gondozták. A helyet kerítéssel körbevették, és tábori lelkészek szervezett látogatásokon mutatták be a katonáknak. Az épületnek 26 különálló helyisége volt, köztük egy szentély és egy kápolna.

Az Iszlám Állam iraki és szíriai hódításainak kezdete óta több mint száz vallási, történelmi és kulturális jelentőségű helyet fosztott ki, illetve rombolt le, köztük templomokat, sírokat, múzeumokat, könyvtárakat de mecseteket is. A főbb városok, ahol a dzsihadisták pusztítottak: Ninive, Moszul, Hatra, Palmüra. Az épületekben talált könyveket, műtárgyakat megsemmisítették, illetve az utóbbiakból sokat értékesítettek a feketepiacon. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) rendre elítélte ezeket a tetteket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
2011. márciusi kép a monostorrólA 2014. szeptemberi állapot

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár