2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ritka gyémántot találtak a zűrös életű diktátorfeleség ékszergyűjteményében

2015. november 26. 09:58 MTI

Ritka, 25-karátos rózsaszín gyémántot is találtak az egykori Fülöp-szigeteki first lady, Imelda Marcos lefoglalt ékszergyűjteményében - jelentette be a Christie's kedden, miután a délkelet-ázsiai ország kormánya a gyűjtemény árverését mérlegelve a drágakövek felértékelésére kérte fel az aukciósházat.

Az ékszereket még 1986-ban foglalták le, amikor Ferdinand Marcos államfő megbuktatása után a család a Hawaii-szigetekre menekült. A néhai diktátor családja több milliárd dollár értékű vagyont halmozott fel. A manilai vezetés most a Christie's mellett felkérte annak riválisát, a Sotheby's aukciósházat a gyűjtemény 3 garnitúrájának felbecsülésére, és az eredmény ismeretében dönt arról, árverésre bocsátja-e a páratlan ékszereket.

David Warren, a Christie's londoni ékszerrészlegének igazgatója kedden közölte: "rendkívül izgalmas felfedezést tettünk, találtunk egy könnycsepp formájú, síklapos csiszolású 25-karátos (Indiából származó) gyémántot, amelynek élénk rózsaszín színe van. A rózsaszín gyémántok igen ritkák". Warren szerint a drágakő 5 millió dollárt érhet és jelentősen növelheti az egész gyűjtemény értékét. A három garnitúra értékét 1991-ben 6-8 millió dollárra becsülték.

A Christie's szerint az árverések történetének majdnem 250 éve alatt csak három tiszta, élénk rózsaszín, tíznél magasabb karátú gyémántot kínáltak eddig eladásra. Legutóbb november 10-én rekordáron, 28,55 millió dollárérért (8,3 milliárd forint) kelt el egy igen ritka, párnaformájú, gyűrűbe foglalt 16,08 karátos rózsaszín gyémánt az aukciósház genfi árverésén. A Fülöp-szigeteki kormány 2005-ben már megpróbálta árverésen eladni a három garnitúrát, de Imelda Marcos megtámadta a lépést és két garnitúrára tulajdonosként igényt tartott. A Fülöp-szigeteki vezetés a 750 darabból álló gyűjteményt, amelyben indiai és dél-afrikai gyémántok, burmai rubinok és kolumbiai smaragdok egyaránt megtalálhatók, bemutatta a médiában. A Sotheby's aukciósház csütörtökön fogja elvégezni a gyűjtemény értékbecslését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Imelda Marcos 2009-benMarcos ékszergyűjteményének darabja

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár