2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor a világ cserkészei elözönlötték Magyarországot

2015. augusztus 14. 13:37

„Hagyjátok egy kicsit jobbnak magatok után a világot, mint ahogy ti kaptátok” – hagyta örökül a cserkészekre Baden Powell, az ifjúsági mozgalom megalapítója. Az 1907-ben megszületett - és mára az egész világot behálózó - közösség átlagosan négy évente ún. dzsemborit rendez, amely a világ cserkészmozgalmának legnagyobb eseménye, egyfajta táborozással egybekötött nemzetközi cserkész-összejövetel. 1933-ban a 4. Cserkész Világdzsemborit Gödöllőn rendezték meg, az eseményen 46 ország 26 ezer cserkésze vett részt és jelen volt a mozgalom alapítója is. Az augusztus 2-15. között megrendezett eseményt a Fortepan fotóival idézzük fel.

"A cserkész ahol tud segít"

Az angol Robert Baden-Powell által életre hívott ifjúsági mozgalom mintájára 1910-ben jöttek létre az első cserkészcsapatok Magyarországon, két évvel később pedig megalakult a Magyar Cserkészszövetség. A magyar cserkészet a két világháború közötti időben élte fénykorát, hiszen ez kitűnő módszernek bizonyult az ifjúság valláserkölcsi nevelésére és a Trianon utáni Magyarország nemzetközi kapcsolatainak építésére. Olyan jelentős személyiségek álltak a cserkészet mellé, mint gróf Teleki Pál (1879-1941) tudós geográfus, miniszterelnök vagy Sík Sándor (1889-1963) piarista tartományfőnök, tanár, költő. A magyar cserkészpedagógiát Sík dolgozta ki, a jellemformálással kapcsolatos nézetei – az „emberebb ember, magyarabb magyar” jelmondatba sűrítve – végigkísérték a magyar cserkészet történetét.

A magyar cserkészek először 1924-ben a koppenhágai dzsemborin vettek részt, az 1931-es badeni világkonferencián pedig elnyerték a következő, 1933-as találkozó rendezési jogát. A helyszínnek Gödöllőt jelölték ki, Horthy Miklós kormányzó pedig rendelkezésükre bocsátotta a Grassalkovich-kastély parkját. A magyar dzsemborinak nem titkolt célja volt, hogy rokonszenvet ébresszen a megcsonkított Magyarország iránt. 1933. augusztus 2. és 15. között 46 ország (54 nemzet) mintegy 26 ezer cserkésze vett részt, amelyből körülbelül 8 ezer külföldről érkezett, a legtöbben, 1286-an Nagy-Britanniából. A becslések szerint naponta mintegy 40-50 ezer fő látogatta meg a parkot a rendezvény ideje alatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 A gödöllői 4. Nemzetközi Cserkész Világtalálkozó résztvevői koszorúznak a Hősök emlékkövénél4. Nemzetközi Cserkész Világtalálkozó üzletvárosaTeleki Pál korábbi és későbbi miniszterelnök mint tiszteletbeli főcserkészAz egyik trinidadi cserkészA nyírbátori harangláb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár