2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Augusto Pinochetről

2015. augusztus 13. 08:24

1. Chile véreskezű diktátora, az 1973-tól 1990-ig a dél-amerikai ország élén álló Augusto Pinochet uralma alatt több százezren kényszerültek országuk elhagyására, és tízezreket tartóztattak le, valamint kínoztak meg. 

2. Pinochet 1973 szeptemberében véres katonai puccsal döntötte meg az őt néhány héttel azelőtt a chilei hadsereg főparancsnokává kinevező, baloldali Salvador Allende uralmát. Az államcsínyben szerepet játszott a CIA is, mivel Nixon amerikai elnök attól félt, hogy Chile Allende vezetése alatt egy „újabb Kubává” válhat.

3. Egy 2011-es chilei kormánybizottsági jelentés szerint Pinochet diktatúrája idején 37 ezer esetben történt kínzás és törvénytelen fogva tartás, és 3225 az eltűntek vagy halottak száma. 

4. A tábornok az 1973-as puccs után a chilei nemzeti stadiont koncentrációs táborrá alakíttatta át, ahol több tízezer embert tartottak fogva.

5. Pinochet emberei egyes politikai foglyokkal a kínzás részeként napokon keresztül nagy hangerővel hallgattattak különböző slágereket, többek között George Harrison és Julio Iglesias dalait. A vallatók gyakran nyomták bele a foglyok fejét egy saját vizeletükkel és ürülékükkel teli vödörbe, áramot vezettek a nemi szervükbe, de a nemi erőszak sem volt ritka.

6. Egyes – döntő bizonyítékokkal mindeddig nem alátámasztott – feltételezések szerint a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda 1973 szeptemberében nem a rákba halt bele, hanem Pinochet emberei ölték meg. 

7. Az 1973. szeptemberi puccsot követően a chilei katonák az utcán égették el a razziáik során begyűjtött, felforgatónak bélyegzett könyveket. Pinochet több mint 50 ezer kötetes, titkos könyvtárában szinte kizárólag földrajzi és történelmi témájú – többek között marxista – könyvek kaptak helyet.

8. A katonai hatóságok 1986-ban Valparaísóban – Pinochet szülővárosában – közel 15 ezer példány égettek el a Nobel-díjas Gabriel Garcia Marquez Titokban Chilében című könyvéből.

9. Pinochet korlátozott intellektuális képességekkel rendelkezett. Kétszer is elbukott a katonai akadémiai felvételin, és súlyos migrénje volt, ha túl sokat tanult.

10. 2012-ben a jobboldali chilei kormány utasítására kihúzták, és a rezsim szóval helyettesítették a történelemkönyvekben azokat a részeket, ahol diktatúrának nevezték Pinochet rémuralmát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár