2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vérfürdő Mumbaiban

2015. június 12. 09:05

2008. november 26-29. között tíz fegyveres terrorista vérfürdőt rendezett az indiai Mumbai több pontján. Három napig állt ostrom alatt a város. A terroristák célja az volt, hogy minél több legyen a sebesült és az áldozat, elsősorban a zsidók és a jómódú külföldi turisták körében. A támadások hamar átlépték az üzleti negyed luxusszállóinak körét, és a központi Viktória pályaudvarra, valamint a turisták körében népszerű Leopold Caféra, sőt kórházakra is kiterjedtek. Nyilvánvalóvá vált, hogy a tíz fegyverest mozgató pakisztáni háttérszervezetet célja nem más, mint terror alatt tartani a nagyvárost, és megszerezni az Indiához tartozó Kasmírt. 

Az összecsapások végül november 29-én értek véget, amikor indiai kommandósok megölték a Tádzs Palace Hotelt elfoglaló terroristákat. Az első robbantásokat követően az indiai rendőrség órákig nem találta a helyét. A támadásokra végül a megoldást India elitalakulata, az NSG jelentette.

India speciális kommandós szervezete, az NSG - vagy közkeletű nevén a Fekete Macskák - a világ öt legjobb elitalakulatának egyike. Indira Gandhi halálát követően, 1984-ben alakult meg a különleges egység, s azóta csupán két emberüket veszítették el bevetés közben. Feladatuk kifejezetten a terrorizmus elhárítása. Közéjük közvetlenül bekerülni nem lehet. Tagoknak az indiai hadsereg legjobbjaiból jelölnek ki személyeket, akik nagyon hosszú kiképzés után válnak kommandóssá. Több katona vesztette már életét a kiképzés közben.

A sikeres felkészítést követően próbaidőt írnak elő – ez idő alatt a kiválasztottak további 50-80 százaléka kihullik. A Fekete Macskákat arra képzik ki, hogy kizárólag fejre adjanak le lövést - egyszerre kettőt. A speciális gyakorlatok során egy céltárgy mellé kell állniuk, míg a társuk lövést ad le a célra. Ezzel tréningezik őket arra, hogy hozzászokjanak az arcuk mellett elsüvítő golyóhoz. Minden indiai speciális kommandós csak maximum három évig szolgálhat, majd vissza kell térnie a hadsereg kötelékébe, ahová előzőleg is tartozott. Az utóbbi évek fejleménye, hogy már egy-egy nőt is beválasztottak a tagok közé, akiket döntően arra képeznek ki, hogy fegyver nélkül is meg tudjanak oldani egy veszélyes helyzetet.

A november 26-án induló mumbaii terrorista-támadás olyan sokkoló erejű volt, hogy szinte azonnal India 9/11-eként emlegették. A célpont sem véletlenül Mumbai volt. Ez a nagyváros India pénzügyi központja, a tőzsde székhelye, a legtöbb nagyvállalat központja. Azonban nem ez volt az első támadás az ország történelmében: 1993-ban egy terrorista-akció során 25 civil vesztette életét, 2002 és 2003 között öt újabb támadásra került sor, 2006-ban pedig egy vonaton robbant bomba, kioltva 200 utas életét.

Hogyan jutottak Mumbaiba a terroristák? Hogyan tettek rendet a városban a kommandósok, megállítva a kegyetlen akciót? További jelenkori történelmi érdekességek is kiderülnek egy új sorozatból, amely az indiai mellett az orosz és az amerikai különleges egységek életét és titkos bevetéseit is bemutatja. Az Elitalakulatok sorozatot a Spektrum vetíti hétvégenként este 22:00 órától.

A támadások egyik első célpontja volt az Oberoi luxusszálloda volt.

A Leopold Cafe a turisták egyik legkedveltebb találkozóhelye Mumbaiban, ezért a támadások egyik színtere lett.

A Tádzs Palace luxushotel a terroristatámadások egyik célpontja volt, amelyet utolsóként szabadítottak fel a Fekete Macskák. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár