2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt a navajo kódbeszélők első csoportjának utolsó tagja 

2014. június 5. 11:39

Elhunyt a navajo indiánok 29 fős első csoportjának utolsó képviselője, aki társaival együtt saját nyelvét használva kifejlesztett egy olyan kódrendszert, amellyel az amerikai hadsereg fontos üzeneteit továbbították a második világháborúban.

A 93 éves Chester Nezt szerdán érte a halál veseleállás következtében - közölte Judy Avila, aki közreműködött a férfi emlékiratainak megírásában.

Mielőtt a navajo indiánok százait kiképezték volna kódbeszélőnek, a törzs 29 tagjából álló csoport megalkotta a rendszert. Nez tizedik osztályos volt, amikor bekerült ebbe a csoportba, döntését még a családjával sem közölte, és koráról is hazudott, ahogy azt sok társa is tette.

"A történelem jelentős fejezetei közé tartozott, hogy bennszülött nyelvünket használtuk a második világháborúban" - mondta 2010-ben az AP amerikai hírügynökségnek. "Büszkék vagyunk erre" - tette hozzá. "A japánok mindent megtettek, hogy feltörjék a kódot, de sosem sikerült nekik" - jegyezte meg.

A világháború után Nez még két évet szolgált a seregben a koreai háborúban. 1974-ben az albuquerque-i veterán kórház munkatársaként vonult vissza. Arról, hogy kódbeszélő volt, még családja sem tudott, a küldetés ugyanis 1968-ig titkosítva volt.

Chester Nez 2012-ben diplomát szerzett a Kansasi Egyetemen, ahol amiatt kellett félbeszakítania szépművészeti tanulmányait, mert a katonai szolgálatáért kapott oktatási támogatás elapadt. Noha részben mindkét lábát amputálták és tolószékhez volt kötve, Judy Avila szerint a férfi lelkesen utazott, hogy beszámoljon az ő és társai történetéről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár