2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csúszik a leégett krasznahorkai vár felújítása

2015. március 10. 15:02

Három éven belül, várhatóan 2018-ra fejeződhet be a 2012 márciusában leégett krasznahorkai vár felújítása - mondta az MTI-nek Viktor Jasan, a műemléket kezelő Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) vezérigazgatója kedden, miután a várban pusztító tűz harmadik évfordulóján nyílt napot tartottak a sajtó képviselői számára az objektumban. 

A 13. századi várban 2012. március 10-én ütött ki tűz, két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége miatt. A tűz következtében a nemzeti örökség részét képező épület teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult. A vár felújításának korábbi menetét több időbeli csúszás jellemezte. Ezeket az illetékesek először a felújításra kiírt pályázat körüli bonyodalmakkal, majd a felújítás során alkalmazott műszaki megoldások igényességével indokolták.

"A felújítás első szakaszával elégedett vagyok, mivel a munkálatok az ütemterv szerint haladnak" -  jelentette ki a várban zajló munkálatok szemléje után Viktor Jasan. Kifejtette: a vár végleges tetőszerkezetének háromnegyede már elkészült, a többi részen pedig az ideiglenes tetőszerkezet eltávolítása folyik. A Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója az MTI kérdésére azt mondta: egyetért a kulturális minisztérium szakértőinek azon nézetével, hogy a vár felújítása három éven belül, 2018-ra fejeződhet be, úgy, hogy közben sikerül majd beleférni a rekonstrukció feltételezett 15 millió eurós költségvetésébe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár