2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhamvasztották a 90 éve kivégzett hannoveri mészáros fejét

2015. január 26. 14:09 MTI

Kilencven évvel a kivégzése után elhamvasztották és eltemették Németországban a hannoveri mészáros néven elhíresült sorozatgyilkos és kannibál fejét, amelyet mindeddig formalinban őriztek a göttingeni egyetemi klinikán.

A homoszexuális Fritz Haarmann legkevesebb 24 fiatal férfit - szexpartnert - ölt meg az első világháború utáni években, áldozatai egy részének testéből evett is. 1924 végén guillotine-nal lenyakazták, formalinban tartósított feje a göttingeni igazságügyi orvostani intézetbe került kutatási célokra. Az egyetem megerősítette a Göttinger Tageblatt című lap szombati értesülését, miszerint a sorozatgyilkos földi maradványát még a múlt év tavaszán csendben elhamvasztották és egy meg nem nevezett temetőben elföldelték.

Az újsághírre reagálva a klinika szóvivője elmondta, hogy korábban többször is kérték az intézetet, a nyilvánosságnak is mutassák be a fejet. Főleg a nácizmus idején uralkodott az a nézet, hogy a bűnözők felismerhetők arcukról, fejformájukról. Emellett egyes tudósok úgy vélték, hogy az agyban el tudják különíteni a jóért és a rosszért felelős területet.

A törvényszéki orvostani intézet professzora, Klaus-Steffen Saternus szerint azonban a fejnek nem volt tudományos értéke, ezért a preparátumot elzárva tartották, és azt sem engedték meg, hogy fotókat vagy filmet készítsenek róla. A szóvivő, Stefan Weller elmondta, hogy az evangélikus felekezetű sorozatgyilkos hamvait "méltó körülmények között, az egyházzal egyeztetve" helyezték végső nyugalomra. Az esetleges rokonokat megpróbálták felkutatni, de eredménytelenül. H - a hannoveri gyilkos (Der Totmacher) címmel 1995-ben, Götz George főszereplésével film is feldolgozta a hannoveri mészáros történetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár