2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kolera vihette el a vámpírként eltemetett falubelieket

2014. november 27. 14:30

Lehetséges, hogy a kolera végzett azokkal az Észak-Lengyelországban, "vámpírként" eltemetett nőkkel és férfiakkal, akiknek álluk alá követ, nyakukra pedig sarlót tettek - derült ki a "deviáns" temetkezések első, átfogó biogeokémiai vizsgálatából, amelynek eredményeit az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában tették közzé.

A biogeokémiai ciklusok kutatása során összesen 285, az északnyugat-lengyelországi Drawsko temetőjében 2008 és 2012 között feltárt emberi csontvázat vizsgáltak amerikai kutatók. Ezek közül hat volt "vámpírsír": egy felnőtt férfié, egy kamaszkorú lányé, három felnőtt nőé és egy fiatalé, akinek nemét nem sikerült megállapítani.

Az ún. deviáns temetkezések közül öt esetben ugyanazt a korábbról már többé-kevésbé ismert módszert alkalmazták: sarlót szorítottak nyakukra vagy hasukra, s volt, akinek követ tettek az álla alá - írják kutatók az Amerikai Tudományos Akadémia folyóirata, a PLOS ONE legújabb számában. Lesley Gregoricka, a Dél-alabamai Egyetem tudósa és kollégái eleinte úgy vélték, hogy azért temették el így őket, mert nem helybeliek voltak.

Hogy feltevésüket igazolni tudják, hatvan csontváznál a fogzománcmintákban a stroncium-izotópokat vizsgálták. Az oxigén-izotópok az egyén által megivott vízből származnak, s annak a térségnek az éghajlatára, átlagos hőmérsékletére utalnak, ahol az illető gyermekkorában, a fogazata kialakulásakor élt. A stroncium-izotópok aránya ellenben, amelyek a szilárd és folyékony táplálékból épülnek be, azon terület talajának izotóp-összetételével egyezik meg, ahol felserdült az adott személy.

"Ugyan a történelmi feljegyzések nagyon sok lehetséges okot említenek, miért lehetett valaki kitéve annak, hogy 'vámpírként' temessék el, korábban egyszer sem vizsgálták meg az illetők származását a csontvázak kémiai elemzésével" - írják kutatók. "Hipotézisünket megcáfolta a kutatás, ugyanis az összes 'vámpír' helybeli volt" - mondta el Gregoricka.

A kutatók másfajta magyarázatot kerestek a "deviáns" temetkezésekre, s úgy gondolják, hogy a hat személy kolerajárvány áldozata lett. Mint ismert, Európában az 1830-as évek első felében jelent meg a járvány, amelynek kórokozóját Robert Koch ismerte fel 1884-ben. A kolera egy baktérium által terjesztett betegség, elsősorban széklettel, hányadékkal szennyezett vízzel és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed, súlyos hasmenéssel, hányással jár, és gyors kiszáradáshoz vezet. "Mivel akkoriban még nem találtak tudományos magyarázatot a járvány terjedésére, egy természetfeletti jelenséghez kötötték - egészen pontosan a vámpírokhoz" - így Gregoricka.

Véleménye szerint az emberek azt gondolhatták, hogy a kolerajárvány első áldozata bosszút fogad, felkel sírjából és megfertőzi az élőket, ezért ezt mindenáron meg kell akadályozni - akár fizikai eszközökkel. "Ha az általunk vizsgált személyek valóban a kolera első áldozatai voltak Drawskóban, akkor velük is ez történt: azért temették el így őket, hogy ne tudjanak felkelni a sírokból" - zárta okfejtését a tudós.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár