2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Monet-festményt találtak Gurlitt bőröndjében

2014. szeptember 5. 18:13 MTI

A néhai Cornelius Gurlitt gyűjteménye sorsának rendezésével megbízott munkacsoport Claude Monet tájképére bukkant a májusban elhunyt német műgyűjtő egy bőröndjében. 

A szakértői testület pénteki közleménye szerint Gurlitt tavasszal magával vitte a bőröndöt a kórházba, amikor gyógykezelésre szorult. A testület a héten kapta meg a bőröndöt a müncheni kórháztól. Szakértők szerint a francia impresszionista festő 1864 körül festhette a tájképet, amely nagyon hasonlít a Vue de Sainte Adresse (Sainte Adresse látképe) című festményéhez. Az illetékesek most vizsgálják a műalkotás tulajdonosi hátterét, azt, hogy a nácik által elrabolt festményről van-e szó.

A Gurlitt-gyűjtemény léte véletlenül vált ismertté 2012-ben, amikor egy adócsalás miatt indított eljárásban házkutatást tartottak Cornelius Gurlittnál és nagyjából 1400 képre, köztük Pablo Picassótól és Marc Chagalltól származó művekre bukkantak a lakásában. A műgyűjtő valamennyi alkotást az apjától, Hildebrand Gurlittól örökölte, akit Adolf Hitler kedvelt műgyűjtőjeként tartottak számon.

Cornelius Gurlitt halála előtt megállapodást kötött a német állammal és Bajorországgal, hozzájárult, hogy a szakértői munkacsoport megvizsgálja az apjától származó művek tulajdonosi hátterét és vállalta, hogy visszaadja a jogos tulajdonosoknak vagy azok örököseinek az összes alkotást, amelyről megállapítják, hogy nácik rablással, erőszakkal, zsarolással szerezték meg az eredeti tulajdonostól. A hatóságok cserében feloldották a gyűjtemény zárlatát, de Gurlitt már nem láthatta újra a képeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár