2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Müncheni műkincsek - két végrendelet maradt Gurlitt után

2014. május 14. 12:09 MTI

Két végrendelet maradt a náci rezsim idején tisztázatlan úton szerzett alkotásokat is tartalmazó képgyűjteménye révén híressé vált Cornelius Gurlitt után.

Az Adolf Hitler kedvenc műkereskedőjeként számon tartott Hildebrand Gurlitt május elején elhunyt fiának hagyatéki eljárását végző müncheni városi bíróság közleménye szerint a két - 2014. január 9-i, illetve február 21-i keltezésű - végrendelet kiegészíti egymást, a második dokumentum részletezi, kifejti az első taralmát. A bíróság szóvivője mást nem közölt a végrendeletekről.

Cornelius Gurlitt nem alapított családot, egyetlen testvére 2012-ben meghalt, közeli hozzátartozói nincsenek. Első végrendelete szerint a több mint ezer alkotásból álló gyűjteményt egy svájci magánmúzeumra, a berni Szépművészeti Múzeumra (Kunstmuseum) hagyta. A múzeum szakértői jelenleg tanulmányozzák a jogi helyzetet. Az intézmény várhatóan júniusban dönt arról, hogy elfogadja-e az örökséget. A Spiegel Online hírportál szerint a második végrendelet alapján egy távoli rokon jelentős, hatszámjegyű összeget örököl.

Korábbi hírek szerint Gurlitt egy Spanyolországban élő unokatestvére arra készül, hogy megtámadja a végrendeletet. A müncheni bíróság tájékoztatása szerint eddig senki sem kezdeményezett ilyen eljárást. A svájci múzeumnak hat hónapja van annak eldöntésére, hogy elfogadja-e az örökséget, a lehetséges németországi örökösöknek pedig hat hetük van a végrendelet megtámadására.

Cornelius Gurlitt 81 évesen hunyt el hosszú betegeskedés és egy szívműtét után müncheni otthonában, alig néhány héttel azután, hogy a német állammal és Bajorországgal megállapodást kötött, amelyben vállalta, hogy visszaadja a tulajdonosoknak vagy azok örököseinek az összes alkotást, amelyről megállapítják, hogy a nácik rablással, erőszakkal, zsarolással szerezték meg az eredeti tulajdonostól. A megállapodás részeként a hatóságok áprilisban feloldották a gyűjtemény zárlatát, de Gurlitt már nem láthatta újra a képeket.

Cornelius Gurlitt visszavonultan élt, az apjától származó gyűjtemény ápolásával foglalkozott és a képek lefoglalásáig ismeretlen volt a német közéletben. A számos modern klasszikus alkotást, köztük Pablo Picassótól és Marc Chagalltól származó festményeket tartalmazó kollekciót 2012-ben foglalták le a hatóságok, amikor adócsalás gyanúja miatt házkutatást tartottak nála.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár