2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Népszerűek a Mao Ce-tung-hasonmások Kínában

2014. augusztus 1. 12:56 MTI

Filmek és televíziós műsorok mellett kiállításokra, termékbemutatókra és születésnapokra is hívják a Mao Ce-tung-hasonmásokat Kínában, akik közül a legjobbak hatalmas összegeket keresnek.

Az egykori kommunista pártvezér több tucatnyi imitátora él ma a kelet-ázsiai országban, ahol a Mao-kultusz csaknem négy évtizeddel az új Kína megalapítójának halála után is töretlenül virágzik. A hasonmások megjelenése mindig hatalmas visszhangot kap a kínai közösségi médiában és a bulvársajtóban, a cégek is mind gyakrabban alkalmazzák őket termékeik reklámozására.

A héten a kunmingi gyógyszeripari kiállításon jelent meg egy Mao-hasonmás, a képes beszámolók szerint több száz látogatót vonzott. A sina.com hírportál arról írt, hogy egy napra akár 10 ezer jüant (380 ezer forint) is kaphatnak az imitátorok. Családi vagy vállalati rendezvényekre, születésnapok, évfordulók, esküvők ünneplésére is hívják őket, "sztárfellépőkként" ilyen alkalmakkor akár több tízezer jüant is zsebre tehetnek.

A hasonmások közül minden bizonnyal Mao női imitátora keres a legjobban. Az ötvenes éveiben járó Csen Jan a valóban élethű hasonlóság miatt igazi híresség lett Kínában. A korábban háztartásbeliként dolgozó Szecsuán tartománybeli asszonyt 2005-ben fedezte fel egy helyi televízióállomás, mikor Csen egy Mao szerepében gyakran tetszelgő színészt figurázott ki.

Az imitátor karrierje azóta is töretlenül ível felfelé, bevallása szerint egy-egy negyven perces fellépéséért ötszámjegyű fizetést kap. Csen sok áldozatot is vállal ezért: különleges fodrászhoz, sminkeshez jár és csaknem 30 centiméter magas talpú cipőt kénytelen viselni. A népszerűségét megsínylette családi élete: férje ugyanis elhagyta, mert nem volt képes elviselni a gondolatot, hogy "Maóval" osztja meg hitvesi ágyát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár