2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a Tádzs Mahal építtetőjének nyári palotáját

2014. július 4. 18:20

A Tádzs Mahallal szemben, egy ötszáz éves kertben fedezték fel a Mogul Birodalom uralkodója, Sáh Dzsahán nyári rezidenciájának romjait.

Shabuddin Mohammed Sáh Dzsahán, vagyis Sáh Dzsahán (1627-1658) az indiai történelem egyik legjelentősebb uralkodója, a Mogul Birodalom ötödik sahja volt. Miután jelentős sikereket ért el a dekkáni államokkal szemben, 1636-ban áttette székhelyét Agrából Delhibe, új várost alapítva. Szigorú uralkodó volt, fényűző udvart tartott. Felesége, Mumtáz Mahal 1629-ben, 15. gyermekének világra hozatalába halt bele. Az asszonynak két kívánsága volt: férje ne vegyen új asszonyt maga mellé és építtessen neki méltó síremléket.

A nagymogul soha nem látott méretű építkezésbe kezdett, a legjobb építészeket szerződtette a világ minden tájáról, s a húszezer munkás számára külön falut hozatott létre. Ennek eredményeképpen készült el 1635-ben Agra városa mellett a világ egyik legnagyszerűbb építészeti alkotása, a mogul síremlék-építészet csúcspontja, s egyben az igaz szerelem halhatatlan emlékműve, a Tádzs Mahal, amelyben India művészi hagyományai az arab építőművészettel ötvöződtek. 1666. január 22-én bekövetkezett halála után az uralkodót is ide temették el. A Tádzs Mahal 1983 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel, India leglátogatottabb turistalátványossága.

A Times of India beszámolója szerint a Tádzs Mahallal szemben, a Mehtab Bagh nevű kertben az Indiai Régészeti Szolgálat (Archaeological Survey of India, ASI) szakemberei megtalálták Sáh Dzsahán nyári rezidenciájának maradványait. A Mehtab Bagh a források szerint a nagymogul egyik kedvenc helye volt, ahonnan kitűnő rálátása volt a Jamuna folyó másik partján álló impozáns mauzóleumra.

A Mehtab Bagh - magyarul: Holdvilágos Kert - egy 12 ajtóval és 3 bejárattal ellátott, a nyári melegben jól szellőző ún. baradari volt, amelyhez a fekete Tádzs Mahal legendája kapcsolódik. A történet szerint a nagymogul egy fekete Tádzs Mahalt szeretett volna építtetni magának, a rajongva szeretett felesége síremlékének mintájára. Az elképzelést először egy francia utazó, az Agrát 1665-ben felkereső Jean Baptiste Tavernier említette meg egyik írásában, de azt eddig egyetlen kutatás sem támasztotta alá. Egyes vélemények szerint a Mehtab Baghben levő fekete márványok lettek volna a fekete Tádzs Mahal alapjai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár