2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Iszlám kincsek Berlinben

2010. március 18. 08:43 MTI

Az iszlám művészet több mint ezer évét felölelő Aga Khan-gyűjteménynek, a világ egyik legnagyobb és legértékesebb kollekciójának több mint 200 kincse most először látható szerdától a német fővárosban.

Festmények, rajzok, kerámiák és fametszetek engednek bepillantást annak az iszlám kultúrának a gazdagságába, amely a 8. századtól a 18. századig az Ibériai-félszigettől és az észak-afrikai Maghreb térségtől Kínáig terjedt. A gyűjtemény tulajdonosa Karim Aga Khan IV., az iszmaili síiták spirituális vezetője, akit Mohammed próféta egyenes ági leszármazottjának tartanak. A műremekek június 6-ig tekinthetők meg a berlini Martin-Gropius-Bauban.

Az egész kollekció 2013-tól a kanadai Torontóba költözik, ahol a Maki Fuhimiko japán építész tervezte új Aga Khan Múzeumban kap majd helyet. A műkincseket kiállították már Londonban, Párizsban, Lisszabonban és Madridban, de a berlini mostanáig a legnagyobb tárlat a szervezők szerint.

A legértékesebb kiállítási tárgyak között vannak Firdauszí perzsa költő Sáhnáme (Királyok könyve) hősi eposzának lapjai, egy mongol selyemdamaszt palást a 13. századból és a "Kék Korán" dupla oldala a 9. századból. Megcsodálható a tárlaton az Ibn Szína (Avicenna) filozófus és orvos jegyezte Orvoslás kánonjának legrégebbi ismert arab kézirata is. A kánont ötszáz éven át alapműként és kézikönyvként forgatták az európai doktorok.

A tárlat egyik szekciója, Az Isten szava Korán-kéziratokat, valamint a mekkai zarándoklattal vagy az iszlám miszticizmussal foglalkozó tárgyakat vonultat fel. Az utazók útja pedig kalandozásra csábítja a látogatókat az iszlám világban, al-Andalúsztól (Andalúziától), az Ibériai-félsziget muzulmán részétől a magreb országokon és Szicílián, Egyiptomon, Konstantinápolyon, Damaszkuszon, Bagdadon át Perzsiába és Közép-Ázsiába, egészen az indiai Mogul Birodalomig.

Horst Köhler német elnök a kiállítás ünnepélyes megnyitóján reményének adott hangot, hogy a bemutatott mesterművek "hozzájárulnak a kultúrák közötti párbeszédhez".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár