2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kimosta az óceán a japán katonák csontjait

2014. június 10. 16:22

26, feltételezhetően japán katona csontjait mosta ki az óceán a megemelkedett vízszint következtében a Marshall-szigeteken - közölték helyi és japán tisztviselők.

A második világháborúban elesett katonák maradványait a Marshall-szigetekhez tartozó Enniburr szigetének egyik part menti temetőjéből mosta ki az óceán - mondta el a miniállam küldöttsége egy Németországban tartott klímaváltozási ENSZ-konferencián a minap. "Koporsókat és tetemeket mosott ki az óceán. A helyzet nagyon komoly, még a halottak sincsenek biztonságban" - fogalmazott Tony de Brum külügyminiszter, hozzátéve, hogy a koporsók és csontvázak mellett fel nem robbant bombák és katonai felszerelések is felszínre kerültek.

Az Óceániában elhelyezkedő, Hawaii és Ausztrália között félúton található, alig 70 ezer lakosú Marshall-szigetek 29, a vízből alig kiemelkedő korallzátonyból áll. A szigetcsoport partvidékét folyamatosan pusztítják a hullámok. "Nemcsak a föld van veszélyben, hanem a fák és az élelmiszerellátás is" - nyilatkozta a The Daily Telegraph brit napilapnak Christopher Loeak elnök.

A Marshall-szigetek a Csendes-óceánban található többi, alacsonyan fekvő szigetországgal egyetemben azért küzd, hogy a globális felmelegedés kihívásaira nemzetközi válaszok szülessenek. A helyzet egyre súlyosabb, az ENSZ Környezetvédelmi Programja legújabb jelentésében az áll, hogy a Csendes-óceánban sokkal gyorsabban emelkedik a vízszint, mint bárhol máshol a világban: 1993 és 2009 között évente 12 millimétert nőtt, ami négyszerese a világátlagnak. A szigetcsoport legmagasabb pontja alig két méterrel található a tengerszint felett, éghajlatkutatók 1-2 méteres vízszintemelkedést prognosztizálnak a század végére.

Az óceániai miniállam fontos szerepet játszott a második világháborúban, a szigetcsoportért kemény harcok dúltak Japán és az Egyesült Államok között. Az amerikaiak 1944-ben szálltak partra a szigeteken, ahol a világháború végét követően összesen 67 kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre az Egyesült Államok hadserege. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár