2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így nézett ki Nagaszaki 1 nappal az atomtámadás után

2014. június 3. 18:15

A héten New Yorkban kerül kalapács alá az a fotósorozat, amelyet egy japán fotográfus készített Nagaszakiról egy nappal a japán város elleni 1945. augusztus 9-i atomtámadás után.

Az eddig nem látott, 24 felvételből álló gyűjteményt egy japán haditudósító, Josuke Jamahata készítette, aki képein a japán városra ledobott atombomba pusztításait, a túlélők mérhetetlen fájdalmát örökítette meg.

Jamahata Nagaszaki mellett dolgozott, amikor 1945. augusztus 9-én - három nappal Hirosima után - az amerikaiak atomtámadást hajtottak végre a Japán délnyugati részén fekvő város ellen.

Mikor Jamahata hírét vette a Nagaszaki elleni támadásnak, vonatra ült, és Jun Higasi íróval, valamint Eidzsi Jamada festővel a városba utazott, ahova augusztus 10-én, éjjel három órakor érkezett meg.

A fotográfus a Japán Császári Hadsereg megbízásából készített képeket propagandacélból két kamerájával, összesen 119-et. Jamahata volt az egyetlen japán fotós, aki végigdokumentálta a Japán elleni atomtámadást - néhány képe azóta ikonikus lett, de eddig a hibás zárszerkezettel működő kamerájával készített képeit nem ismerték.

Jamahata képei eredetileg a Mainichi Shimbun nevű japán napilapban jelentek meg 1945. augusztus 21-én, de azokat a bevonuló amerikai katonák a szigorú cenzúra miatt lefoglalták - igaz, a haditudósítónak sikerült megőriznie a negatívokat.

A gyűjteményt - amelynek értékét 20 ezer fontra becsülik - egy amerikai rendőrtiszt szerezte meg egy Oszakában élő japántól a második világháború végén. Jamahata 48 éves korában, 1966-ban hunyt el rákban, valószínűleg egy sugárzás okozta betegség következtében. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár