2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

17. századi távcsövet találtak Hollandiában

2014. május 19. 16:09

Megtalálták a Hollandia területéről származó eddigi legrégebbi ismert távcsövet: a ritka leletre a Delft városában zajló alagútépítés során bukkantak.

A mindössze 12 centiméter hosszú, erősen rozsdás szerkezetről először azt hitték, hogy töltényhüvely, ám miután a város régészei a lelet mindkét végén üvegdarabot azonosítottak, további vizsgálatokra küldték a leideni Boerhaave Museumba.

A múzeum restaurátorai megtisztították a leletet a korróziótól, majd megállapították, hogy a tárgy ónból készült, mint ahogy a kezdeti időkben a távcsövek is. A lelet 12 milliméter átmérőjű lencséit leszerelték és szintén megtisztították; ez az optikai rendszer két lencséből áll, egy domború (konvex) objektívből és a mögötte elhelyezkedő homorú (konkáv) szemlencséből

Az eltelt évszázadok és az üveg nem túl jó minősége ellenére a lencsék megtisztítása után a szakemberek újra összeillesztették darabjait, amelyek ötszörös nagyítást tettek lehetővé. A teleszkóp minden bizonnyal alkalmatlan volt katonai használatra vagy csillagászati vizsgálatokra, így valószínű, hogy egy németalföldi előkelő játékszere lehetett, amelyet fogadásokon vagy a színházban használhatott.

Minden jel arra utal, hogy a messzelátót 1650 előtt készítették. Az ónt később sárgaréz, vagy egyéb tartós anyag váltotta fel, s az üveg minősége is nagy javuláson ment át. Felépítése - összehasonlítva a korszakból fennmaradt nyomatokon szereplő távcsövekkel - szintén azt valószínűsíti, hogy valamikor a 17. században készítették, az aranyozásból ítélve pedig meglehetősen drága eszköz lehetett a maga korában.

A 17. században a távcső használata ugyanolyan gyors és maradandó hatást gyakorolt a világra, mint ma a mobiltelefon vagy az internet. A teleszkóp forradalmasította a hadművészetet, és segítségével Galileo Galilei bebizonyította, hogy nem a Föld a világegyetem középpontja. Az első, biztosan létező távcsöveket Hollandiában készítették 1608 körül. Hans Lippershey-nek (1570-1619) tulajdonítják a távcső felfedezését, s bár mások is maguknak követelték ezt a címet, a német-holland feltaláló volt az, aki 1608. október 2-án szabadalmi védettséget kért találmányára.

A Hollandia területéről származó eddig ismert legrégebbi távcső 1669-ben készült; mivel az ón gyorsan korrodálódik, nem maradt fenn ennél korábbi teleszkóp - a Delftben előkerült lelet alacsony oxigéntartalmú környezetben, egy csatornában vészelte át az elmúlt évszázadokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár